De aparate va beneficia Secția de Oncohematologie a spitalului. Sunt prinse în proiectul european patru spitale de referință în domeniul hematologiei, printre care și spitalul din Timișoara. Suma alocată Secției de Oncohematologie de la Spitalul de Copii din Timișoara este de aproximativ 680.000 de euro – bani cu utilizări multiple, pentru formare profesională și cursuri de pregătire profesională a întregului personal, iar o bună parte din bani vor fi folosiți pentru dotări – în jur de 200.000 de euro – un ecograf performant, un criocilindru pentru conservarea celulelor stem și un analizator performant de laborator pentru dozarea citostaticelor. Aparate performanțe, folositoare, la secția cu 45 de paturi. Dar, la fel ca alte trei spitale din proiect, unitatea sanitară din Timișoara putea primi și un RMN în valoare de 1,5 milioane de euro. Spitalul din Timișoara nu a primit acest RMN pentru că nu are unde să-l monteze deoarece lucrările la noul corp de clădire al spitalului nu sunt finalizate. Ori proiectul de finanțare cu aparatură de întinde pe 14 luni – până în august 2016.
Spitalul de Copii din Timișoara are nevoie de un astfel de RMN, dar unde să fie acesta amplasat? Condițiile acestor finanțări norvegiene sunt ca la finalul proiectului, care are sub un an ca perioadă de desfășurare, aparatele achiziționate să fie montate și gata de utilizat.
„Ei vor să știe că acești bani pe care guvernul norvegian îi cheltuie într-o țară ca a noastră sunt duși până la capăt în timpul proiectului. Timișoara nu primește un RMN pentru că nu avem încă un spațiu, pentru că suntem blocați în această clădire nouă care încă nu e finalizată și condiția era ca aparatul să fie utilizabil la final de proiect. Altundeva nu aveam unde să îl punem, și așa suntem într-o criză de spațiu”, a a spus Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Timișoara.
Durata proiectului finanțat de norvegieni este de 14 luni, proiectul este în valoare de 5.655.653 euro.
În Timișoara, Oncohematologia are o vechime de peste 35 de ani. Aici leucemia la copil se vindecă în peste 80 la sută din cazuri.
Constructorul care ridică noul corp al Spitalului de Copii din Timișoara este în insolvență și sunt diverse probleme pe șantier. Corpul B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, care ar urma să găzduiască șapte secții ale spitalului, are prevăzuți 25 de milioane de lei din bugetul Timișoarei pe anul 2016. Clădirea este amplasată în Piața Regina Maria și ar urma să aibă demisol, parter și șase etaje, licitația pentru execuție fiind câștigată de firma Prompt, la valoarea de 39,3 milioane de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă 10,5 milioane de euro, cu tot cu TVA. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în luna mai a anului 2014, șantierul efectiv fiind deschis în vara aceluiași an. Șantierul ar trebui închis în… 11 mai 2016.
Alte articole pe aceeași temă:
Noul corp al Spitalului de Copii Louis Turcanu, tot in ceata
Citiți principiile noastre de moderare aici!