În 1974 la Spitalul Județean din Timișoara erau 500 de paturi, acum, în 2014, s-a ajuns la 1300. În zilele ce urmează vor fi o serie de manifestări care vor marca cei 40 de ani de la darea în folosinţă a acestui spital, poate cel mai mare din vestul ţării. Manifestările, reunite sub titlul „Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Timişoara – 40 de ani de activitate neîntreruptă”, vor începe în 14 noiembrie, cu o prezentare a ambulatorului, iar în ziua ce urmează – 15 noiembrie – va avea loc lansarea monografiei Spitalului Judeţean, inaugurarea celor două amfiteatre ale Judeţeanului, o şedinţă festivă, iar seara, de la ora 18, are loc un spectacol aniversar la Opera Naţională Română Timişoara şi un cocktail în foaierul Operei Naţionale.
Vor fi invitate 120 de persoane la şedinţa festivă şi 600 la Opera Naţională, cadre medicale, angajaţi ai spitalului şi oameni care au marcat istoria acestei unităţi sanitare. Spitalul Judeţean Timişoara are peste 2700 de angajaţi şi 42.000 de pacienţi în medie pe an, în unitatea medicală. Este vorba strict de spitalizări.
Aproximativ 1.600.000 de pacienţi au trecut prin spital de-a lungul celor 40 de ani, peste 7,5 procente din populaţia României. Sunt doar pacienţii care au fost internaţi în spital şi au beneficiat de actul medical. La Spitalul Judeţean Timişoara este şi serviciu de policlinică sau ambulator – 120.000 de pacienţi trec anual pe aici. Numărul variază, de la an la an, de la 120.000 până la 245.000.
„De când s-a înfiinţat Unitatea de Primiri Urgenţe avem un aflux de pacienţi care vin să-şi rezolve probleme acute – peste 72.000 de prezentări anuale în Unitatea de Primire a Urgenţelor. Din cei 2700 de angajaţi avem şi 700-800 de rezidenţi anual, care vin în spitalul nostru. O parte dintre rezidenţi rămân aici sau pleacă pe piaţa muncii, din păcate mai mult afară. Avem peste 300 de medici, peste 800 de asistenţi, peste 100 de muncitori care fac activităţi curente în spital”, spune doctorul Florin Bîrsăşteanu, fost director al Spitalului Judeţean din Timişoara.
În spital sunt sau au fost oameni care şi-au petrecut peste 30 de ani din viaţă şi activitate. Mulţi dintre ei nu mai sunt printre noi, dar vor fi pomeniţi la şedinţa festivă, pentru că au marcat istoria acestei unităţi sanitare.
„Acest eveniment este organizat pentru a pune în evidenţă ceea ce s-a întâmplat în spitalul judeţean din 1974 până acum. La şedinţa festivă vom încerca să amintim marile personalităţi care au trecut prin acest spital, mulţi dintre ei, din păcate, nu mai există. Vor lua cuvântul unii dintre monştrii sacri ai medicinei, profesorul Luca, fostul cardiolog, director, profesorul Mogoşanu, domnul Dan Poenaru. Foarte mulţi dintre aceşti profesori deţin secretele acestui spital, dumnealor au prins activitatea unităţii sanitare de la început, sunt medici care au lucrat din întâia zi”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
Spitalul nu a fost deschis la un moment anume, nu s-a tăiat o panglică, s-au mutat încet-încet secţii, unii medici spun că au fost de gardă începând din 1972. Cert este că din 1974 s-a intrat serios în activitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!