CCIA Timiș este de mai mult timp partener al unui interesant proiect eco destinat domeniului economic. Forțe din mai multe sectoare ale vieții publice lucrează împreună și încearcă găsirea celor mai bune soluții de dezvoltare a mediului de afaceri, dar fără a dăuna mediului ambiant. Programul Climate KIC este finanțat de EIT – Institutul European pentru Inovare și Tehnologie – și reprezintă cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa concentrat asupra schimbărilor climatice. Este format din companii dinamice, instituții academice de renume și sectorul public. Începând din 2014, CCIA Timiș facilitează integrarea activităților programului în România și participă activ la derularea pachetelor de servicii aferente celor 4 sub-programe (Climate-KIC Journey, Pioneers into Practice, ClimateLaunchPad, Climate-Kic Accelerator), a CLIMATHON și vizitelor de studiu (Study Visits).
„Climate Kic își propune să schimbe economia de mâine ne interesează atenuarea schimbărilor climatice. Kic înseamnă comunitate de cunoaștere, deci practic ne interesează o rețea cât mai vastă de persoane și instituții implicate , un parteneriat public privat care să aducă laolaltă toți actorii, de la municipalități, autorități locale, mediu academic, mediu educațional și, bineînțeles, firmele. Scopul este să schimbăm economia, să facem lucrurile diferit. Pământul nu ne mai poate lăsa să facem ce facem acum. Este vorba de proiecte ecologice, dar cu efect direct. Nu suntem în zona ONG, să salvăm urșii polari, ci din contră să schimbăm mentalități, să nu mai poluăm atât și să facem business-uri noi, care să ne ajute să schimbăm cum facem lucrurile acum și să folosim mai eficient resursele”, a declarat, joi, Cristina Bădulescu, coordonator Climate Kik, la sediul CCIAT.
Programul va continua și în acest an, iar beneficiarii pot să profite din plin de informațiile furnizate.
O altă oportunitate oferită de CCIAT, de această dată celor care au idei de afaceri pe care și le-au propus să le pună în practică, este programul SIA Vest. Acesta este în derulare, cei cu inițiativă au avut ocazia să obțină finanțarea de care aveau nevoie pentru a porni business-ul visat. În acest moment sunt 25 de afaceri care vor fi finanțate.
„SIA Vest își propune sprijinirea activităților independente, adresându-ne regiunii vest. Ideea acestui proiect a venit gândindu-ne la activitatea camerei, care e principalul facilitator al mediului de afaceri, printre care și înființarea de start-up-uri. Se adresează persoanelor din regiunea vest care voiau să inițieze o afacere. Toată această activitate a fost una complexă, s-au oferit cursuri, unii nu știau antreprenoriatul, mai ales conducerea afacerii. Ulterior, cei selectați au participat și la stagii de mentorat la sediul unor firme. Au fost depuse 49 de planuri de afaceri, 47 au intrat în evaluare, dintre acestea sunt finanțate 25, trei fiind din alte județe, și 23 din Timiș. Formare profesională, producție mobilă, producție sucuri, produse de patiserie, design, restaurant, comerț cu flori”, a anunțat Daiana Buzatu, coordonator SIA Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!