Prima stație de filtrare a aerului din Timișoara, și singura deocamdată, a fost pusă în funcțiune, în octombrie 2014, în zona centrală a orașului, în Piața Sfântul Gheorghe.
Oficialii municipalității declarau atunci să stația va fi testată pentru început, iar dacă va funcţiona la parametrii prevăzuţi va fi și achitată, urmând să se plătească pentru ea aproximativ 190.000 de euro.
„Nu s-a plătit încă niciun leu pentru ea şi nici nu va fi recepţionată decât după ce vor fi interpretate primele date şi se va vedea că ea funcţionează la parametrii din caietul de sarcini”, explica, în toamnă, şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere.
Stația ar trebui să filtreze aerul pe o rază de 350 de metri: să absoarbă aerul poluat şi să-l purifice… A fost achiziţionată de primărie de la firma Dr. Office Group din Sfântu Gheorghe, societatea distribuitoare, pentru că sistemele sunt produse de o companie italiană.
Autorităţile locale au decis să mute, joi, staţia de filtrare a aerului, într-o altă zonă cu probleme, unde timişorenii sunt chinuiţi de praf din cauza şantierelor deschise: pe strada Gavril Musicescu, la Grădiniţa PP 23, unde are lucrări Aquatimul.
În ceea ce priveşte eficienţa staţiei, reprezentanţii Primăriei Timişoara nu au prezentat încă niciun raport oficial, după mai bine de jumătate de an de funcţionare. Deci nu putem spune, bazându-ne pe datele concrete înregistrate şi alte măsurători, dacă timişorenii s-au bucurat sau nu de un aer mai curat în centru în această perioadă…
Le-am solicitat aceste date reprezentanţilor municipalităţii, întrebându-i totodată dacă banii au fost achitaţi pentru staţie.
Staţia şi-a dovedit eficienţa, dar rămânem cu praful în centru…
UPDATE. Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că staţia de filtrare şi-a dovedit eficienţa, fiind plătită încă din octombrie 2014, deci chiar din luna în care a fost montată, potrivit purtătoarei de cuvânt a instituţiei, Alina Pintilie.
S-a constatat că în zona centrală este dezastru cu praful din cauza lucrărilor de reabilitare a infrastructurii stradale, filtrele s-au încărcat mult peste măsură, dar că în apropierea staţiei… aerul a fost mai curat.
„La data de 3 octombrie 2014 s-a amplasat şi pus în funcţiune staţia de filtrare aer (…) În luna februarie 2015 s-au efectuat lucrări specifice de întreţinere, schimbat filtre (mentenanţă). În urma acestor operaţiuni s-a constatat că încărcarea cu particule în suspensie a filtrelor a fost de peste 2,5 kg (la o funcţionare într-o zonă fără presiuni antropice mari, încărcarea este sub 300 g). Datele de intrare aer atmosferic/ ieşire aer filtrat, respectiv valorile înregistrate ale particulelor în suspensie PM10 exprimate în µg/mc aer, se pot vizualiza on-line pe display-ul staţiei de filtrare. Din măsurătorile privind calitatea aerului realizate la jumătatea lunii martie 2015 a rezultat faptul că încărcarea aerului atmosferic în condiţii de staţie funcţională, la 200-250 m de aceasta, este cu 12% până la 15% mai mică decât în condiţiile inexistenţei unui astfel de echipament”, susţin reprezentanţii municipalităţii.
Montată acum în apropierea Grădiniţei PP 23, pe strada Musicescu, staţia de filtrare a aerului ar urma să fie pusă efectiv în funcţiune din 20 aprilie acolo.
Oficialii primăriei spun că lucrările specifice de reabilitare a centrului istoric nu permit ca staţia să mai rămână în zona Cetate, iar acum sunt „presiuni antropice majore” în partea de sud a oraşului – şantiere în lucru, construcţii etc.
Articole pe aceeași temă:
Timisoara are prima statie de filtrare a aerului. A fost amplasata in Piata Sfantul Gheorghe
Citiți principiile noastre de moderare aici!