”Eva” a fost amplasată duminică, la intersecția străzilor Vasile Alecsandri cu Eugeniu de Savoya, după ce la sfârșitul lunii noiembrie primarul Nicolae Robu se lăuda cu „Supermam” a lui Virgil Scripcariu – pe Mercy, cu ”Marea Piramidă” – pe Enrico Carusso și cu „Coajă de om” – pe Eugeniu de Savoya, acestea din urmă fiind realizate Mircea Roman.
Se lucra de zor în ultima zi de săptămâna la montarea operei lui Virgil Scripcariu. Chiar și sculptorul le-a dat o mână de ajutor muncitorilor, pentru ca „Eva” să se încadreze cat mai bine în spațiul urban.
Edilul-șef susține că trebuie să facem diferența între statui și opere de artă, iar centrul Timișoarei se transformă într-un muzeu în aer liber.
„Aceste statui sunt opere de artă. În cadrul proiectului s-ar fi putut opta pentru statui din categoria mobilier stradal, statui sociale cum se mai numesc ele, care nu reprezintă opere cu valoare artistică, sau pentru statui opere de artă. Opțiunea proiectanților noștri a fost ca pe străzile din centrul istoric al Timișoarei să fie opere de artă recunoscute ca atare de către criticii și artiștii de artă plastică, opere care să aibă deja o validare de valoare și prin numele artiștilor și prin ceea ce ele însele ca și creații reprezintă. De aici au derivat discuții, controverse, așa cum s-a întâmplat și în alte părți din România, în București, de exemplu. Dar trebuie să luăm lucrurile în firescul lor și să mergem înainte. Aici vorbim despre un muzeu în aer liber. Prin urmare, trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, să-i lăsăm pe specialiști să se pronunțe”, a explicat primarul Timișoarei.
Trecătorii vor putea admira în Cetate „Marea piramidă” și „Coajă de om”, de Mircea Roman; „Supermam” și „Eva” de Virgil Scripcariu; „Ansamblu de coloane”, autor Ion Nicodim; „De-a telefonul”, autor Bogdan Rață și „Totem”, de Mircea Roman.
Cele șapte statui nu au fost realizate exclusiv pentru Timișoara. Operele de artă au fost deja expuse prin toată țara. De exemplu, lucrarea „Supermam” a lui Virgil Scripcariu a putut fi admirată de bucureșteni încă din iarna anului trecut. De asemenea, „Marea piramidă” a lui Mircea Roman a fost expusă la un muzeu din Târgu-Jiu în iunie 2014. O altă lucrare a lui Mircea Roman, „Coajă de om”, a fost prezentată pentru proiectul Instalart, fiind propusă pentru amplasare într-un parc de sculptură în Târgu-Jiu. Macheta acestei sculpturi a fost prezentată încă din luna februarie a acestui an.
Statuile din centrul Timișoarei au costat primăria 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, cu tot cu TVA.
Alte articole pe aceeași temă:
Avem statui in centrul Timisoarei. Nicolae Robu: Mie mi-ar placea si Tarzan cu maimutica
Citiți principiile noastre de moderare aici!