Franz Liszt (1811-1886) a concertat la Timişoara în 1846. Acesta este unul dintre motivele majore pentru care steaua care îi poartă numele să se alăture celor două, dedicate lui George Enescu şi Bela Bartok, care au inaugurat Aleea Muzicienilor. Ideea unei alei de inspiraţie hollywoodiană, care marchează momente de excepţie în istoria culturală a Timişoarei, îi aparţine preşedintelui-fondator al Asociaţiei Pro Philarmonia, Emil Cristescu, cel care sponsorizat realizarea ”stelelor” lui Bartok şi Enescu, dezvelite în faţa ansamblului Capitol din centrul oraşului, în decembrie 2010.
Iniţiativa este continuată de Lorena Vlad, preşedinta în exerciţiu a Asociaţiei Pro Philarmonia, care şi-a asumat realizarea medalionului de marmură în memoria lui Franz Liszt. Dezvelirea stelei aniversare va avea loc vineri, 18 noiembrie, la ora 13. Evenimentul este întregit de două evenimente muzicale, omagiu marelui compozitor Franz Liszt: joi, 17 noiembrie, va avea loc un recital de lieduri susţinut de mezzosoprana Heliana Munteanu şi pianistul Sorin Petrescu, iar vineri, 18 noiembrie, un recital susţinut de Csendes Laszlo (vioară) şi Dolores Chelariu (pian). Ambele se vor desfăşura în sala Capitol, de la ora 19, în sala Capitol, iar biletele au preţuri între 5 şi 15 lei.
Inspirate de „Walk of Fame” de la Hollywood, dar şi de aleea în aceeaşi manieră de la Viena, stelele au fost realizate din marmură şi bronz, după un concept al artistului plastic Ugron Lajos. Aleea Muzicienilor va cuprinde 24 de stele-emblemă, dedicate marilor artişti care şi-au înscris numele în Cartea de onoare a Filarmonicii Banatul, precum Johannes Brahms, Sviatoslav Richter, Joseph Joachim sau Strauss.
Citiți principiile noastre de moderare aici!