Un cititor tion.ro susține că strada Lalelelor din Sînandrei este inundată de câteva zile, iar pompierii nu pot face nimic pentru a scoate apa de pe stradă și din curțile oamenilor.
„Suntem la mila ploilor. Nu avem canalizare, este un dig în capătul străzii, avem Bega Veche în zonă. Se zvonește că s-a dat drumul la un baraj. Clapetele de la dig ar fi rămas deschise, în fața caselor e plin de apă, sunt vreo patru case inundate, 15-20 centimetri de apă în curți, accesul se face sărind gardul din spate prin curțile vecinilor. Eu am contorul de curent în apă, mai este un centimetru de apă până ajunge la siguranțe. Am înțeles că domnul primar este plecat, viceprimarul din câte am înțeles mai are mandat până joi, și-a dat interesul cât a putut. Pompierii au venit într-o noapte cu pompe să scoată apa. Stăm și ne rugăm să nu mai plouă. Cei de la Apele Române au fost și ei aici, au spus că nu au ce să facă, pentru că clapeta de la dig este la 2 metri sub apă”, ne-a declarat un locuitor de pe strada Lalelelor din Sânandrei.
Pompierii de la ISU Banat au intervenit și în această duminică în zonă.
„Se intervine pentru evacuarea apei din zona respectivă. Au mers la Sînandrei doi subofițeri ISU, cu o autospecială, două motopompe transportabile, două electropompe”, ne-a declarat Bogdan Mutu, purtător de cuvânt ISU Banat.
Dacă locuitorii străzii Lalelelor spun că clapetele de la dig sunt deschise, cei de la Administrația Bazinală de Apă Banat ne asigură că sunt închise, fiind automate. Specialiștii ABAB susțin oricum că soluția este la primărie…
„Toate clapetele sunt închise, dar plouând și venind apa din zonă nu are cum să se scurgă în cursul de apă, pentru că nivelul este mai mare decât în zona apărată, din partea cealaltă a digurilor. Este Bega Veche acolo, sunt diguri. Apa de ploaie din zona caselor ar trebui să ajungă în râu, dar noi avem clapete care sunt închise, le-am montat anul trecut. Apa nu vine din cursul de apă, vine din precipitațiile înregistrate în zona apărată. Până nu scade nivelul nu avem ce face, clapetele sunt automate. Primăria trebuie să gândească și să monteze stații de pompare electrice care să intre în funcțiune automat… soluția este la primărie”, ne-a spus Luci Ervin, directorul Administrației Bazinale de Apă Banat.
Prefectul de Timiș, Mircea Băcală, ne-a declarat că problema este cunoscută și că nu se prea poate face nimic.
„Din câte am înțeles eu, de ieri încă, având în vedere ploile abundente din ultima vreme, efectiv solul nu a mai putut să atragă apa, motiv pentru care apa băltește și se duce unde e mai jos. Dacă este de vină sunt acele clapete care nu închid, probabil că cei de la Apele Banat vor reuși să gestioneze această problemă, doar dacă cei de la ISU îmi confirmă acest lucru. Știu că Sînandrei este una dintre cele mai joase localități și întotdeauna când plouă foarte mult, lipsind și canalizarea, întotdeauna le creează probleme celor care au casele foarte jos”, ne-a spus prefectul Mircea Băcală.
Primarul din Sînandrei nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. Viceprimarul a fost însă la fața locului și spune că a fost construit un dig din saci cu nisip, cu ajutorul angajaților din primărie și al polițiștilor din localitate, dar că sunt depășiți de situație.
„Ne chinuim de două zile, suntem depășiți de situație. Am anunțat peste tot, am pus saci de nisip. În afară de niște nisip și saci și oameni nu avem ce face. În momentul de față trebuie să intervină instituțiile statului, nu primăria. Am pompat toată noaptea cu două pompe de mare capacitate de la ISU, ieri am pompat toată ziua cu pompierii, este ușor să se spele pe mâini, apa se infiltrează prin dig, este depășită cota cu 1 metru. Avem și noi două pompe, dar sunt prea mici, au venit pompierii, nu au făcut față nici ai lor. Am pus 300 de saci de nisip ca să protejăm casele. Avem cinci oameni la primărie, ieri am lucrat și cu Poliția, oamenii nu ne-au ajutat de acolo, numai cei din primărie am fost, voluntarii de la ISU și poliția din localitate. Oamenii de acolo stau în case, au venit doi, dar ce să faci cu doi oameni într-un cartier întreg. Acolo sunt doar două-trei case locuite. Este atât de multă apă încât nu avem cum să o scoatem. Am tras două zile la rând, este imposibil, nici pompele nu fac față. Nu putem face decât să așteptăm să se retragă apele, nu cred că are vreo comună din România pompe mari… Eu am om acolo care monitorizează, dacă e nevoie de evacuări, îi evacuăm”, ne-a declarat Vasile-Dorin Fănuț, viceprimarul din Sînandrei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!