Modificările organizatorice operate de Ministerul de Finanţe în teritoriu au reunit Hunedoara, Caraşul, Timişul şi Aradul sub o singură umbrelă: Direcţia Regională a Finanţelor Publice Timişoara. Şefia nu a fost preluată de un „local”, aşa cum se aştepta toată lumea, mai ales mediul politic, ci de Lucian Heiuş, cel care a condus ani buni Direcţia de Finanţe cu sediul la Deva. Un om ce pare sigur pe sine, el a venit la Timişoara pentru a se ocupa de strategia fiscală şi de colectarea de taxe şi impozite cu gânduri mari.
Surprinzător, el nu şi-a adus la Timişoara întreaga echipă cu care a colaborat, spune el, excelent, la Hunedoara. „La Timişoara sunt veniţi în jur de 20 de persoane de la Hunedoara. Este un director adjunct, plus un şef de serviciu. Da, într-adevăr, şi managerul public”, spune Heiuş. El mai menţionează că reorganizarea aceasta regională nu a fost neapărat bună pentru colegii săi. „Sunt oameni care şi-au lăsat acasă familiile pentru a veni la aceste slujbe, la Timişoara. Alţii au plecat la Bucureşti, dar, din păcate, sunt oameni de cea mai bună calitate, specialişti adevăraţi care au rămas fără locuri de muncă. Oameni de certă calitate. Unii au dat examen şi au intrat prin concurs la Direcţia Antifraudă”, a mai declarat Heiuş.
Această nouă Direcţie va deveni funcţională în scurt timp şi va avea sediul regional la Deva. Heiuş mai spune că o asemenea reorganizare era absolut necesară atâta timp când Garda Financiară era total decredibilizată: „Ei ajunseseră să facă tot felul de controale în pieţe, în loc să se ocupe de marea evaziune fiscală. Mergeau la firme mari şi nici nu erau luaţi în seamă”.
Dacă foştii săi colegi hunedoreni sunt toţi specialişti de calitate, nu la fel a fost la Timişoara. Întrebat despre ce a găsit ca şi personal aici, la Timişoara, Lucian Heiuş a răspuns: „Nu aveţi altă întrebare? Haideţi să discutăm şi altceva. Cum să spun, 50 la sută dintre oameni sunt buni… 50 la sută…”.
Noul şef al Finanţelor regionale spune că nu consideră normal ca un judeţ ca şi Timişul să înregistreze scăderi semnificative ale procentului de punere în aplicare a planului trimis de minister referitor la încasări. Ani buni cu încasări cu 5 -10% peste programul stabilit, în ultimele luni acest indicator a ajuns și la 89%. „Într-un judeţ de acest nivel al încasărilor, cu o economie dezvoltată, nu este normal să se ajungă la un asemenea grad de colectare. Acum să fim realişti, nici un grad de încasare de 110% nu este unul corect, dar nici 89%. Eu consider că un grad de îndeplinire al programului de 99 – 105% este cel normal. Dacă acest nivel nu este atins, atunci fie programul de la minister nu este corect întocmit, fie ceva nu funcţionează în judeţ”, a mai declarat Heiuş.
Noul şef al Finanţelor e conştient că viaţa pe acest post nu îi va fi deloc simplă. „Personal nu mă văd ieşind la pensie din poziţia de la Finanţe. Aici, acum, eu sunt, mâine nu mai sunt. Ori sunt schimbări politicie, ori voi supăra un politician, nu ştii ce se întâmplă. Şi atunci ce faci: treci în domeniul privat, faci ceea ce știi, consultanţă”, spune directorul despre posibilul său viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!