Studenții mediciniști organizează cursuri cu elevii și le arată totul pentru ca aceștia să poată interveni atunci când un om este în pericol. Viitorii medici au fost în câteva școli din Timișoara și merg mai departe, în alte unități de învățământ. Cursurile sunt predate de voluntarii organizației European Medical Students’ Association Timișoara (EMSA-Tm), iar aproximativ 300 de elevi și studenți din urbea de pe Bega au beneficiat în anul care a trecut de astfel de cursuri.
Acum, studenții care predau gratuit elevilor astfel de cursuri propun ca în programa școlară să fie introdusă o oră de prim ajutor pe săptămână.
„Scopul nostru ca proiect a început prin a da un exemplu – noi ca voluntari vrem să dăm un exemplu autorităților. Cred că ar putea să se introducă o oră de prim-ajutor în școli. O oră pe săptămână nu este mult, iar tutori de prim ajutor cred că se găsesc în orice județ. Cursul ar trebui predat de mediciniști. Studenții mediciniști ar putea face acest curs, în anul 2-4, sau rezidenții. Dacă ar fi să se facă o oră la clasă, aceasta ar fi o dată pe săptămână. Într-o săptămână îi învățăm pe elevi să facă resuscitare cardio-pulmonară, în a doua alte manevre de prim ajutor și așa mai departe. În ideea noastră, întreg cursul se va întinde pe un semestru, ca la final să existe și o simulare de situație de urgență, pentru a vedea dacă elevii pot face față”, spune Luncă Raichici Daniel, inițiatorul și coordonatorul proiectului „Primul ajutor în școli” la Timișoara.
Un astfel de curs implică, bineînțeles, și resurse materiale. Manechinul pe care se demonstrează metodele de prim ajutor este destul de scump – începând cu 2.500 de lei.
Studenții fac cursurile în școli benevol, cu materialele și manechinul lor, materiale pentru achiziționarea cărora au primit un sprijin serios de la Rotary Club Timișoara Cosmopolitan.
Dotarea pentru întreg proiectul ajunge pe la 1.500 de euro – pentru o echipă. Studenții mediciniști care îi învață pe elevii și studenții din Timișoara să acorde primul ajutor sunt organizați în trei echipe și lucrează pe un singur set de materiale.
„Să ne gândim la inundații cum au reacționat oamenii, la incendii, cum a fost Colectiv, la un simplu accident de mașină. Toată lumea se adună buluc, nu știe nimeni să facă nimic. Dacă ai un om- doi oameni care știu să acorde primul ajutor, atunci ei au sărit și îi pot salva pe toți de acolo. În cazul nostru, la finalul unui curs, te duci, te gândești și spui – sunt încă 30 de oameni care știu să salveze vieți. Elevii sunt extrem de interesați. Nu aș putea să spun că toți, dar cei care au venit au fost super interesați și au fost numai ochi și urechi la noi. Sunt și focusați pe ce le spui. Nu e ca un curs clasic de școală. Aici ți se dă setul de informații și imediat îl pui în practică. Și în universități am avut aceeași reacție și sunt destul de convins că și publicul larg ar avea aceeași reacție”, spune inițiatorul proiectului.
Dacă directorii sau profesorii din școli doresc acest curs pentru elevii lor, îi pot contacta pe tinerii studenți. Îi puteți scrie lui Luncă Raichici Daniel, coordonatorul proiectului „Primul ajutor în școli” pe luncaraichici.daniel@gmail.com.
Echipele de voluntari din Timișoara din proiectul Primul ajutor în școli:
Coordonator: Luncă Raichici Daniel
Echipa 1:
Man Gabriela-Octavia
Ignuța Flavia
Bolintineanu Laura
Borozan Florina
Ungureanu Oana
Mate Endre
Szabo Endre
Iustilă Stana Nicoleta
Petrușel Anamaria
Ienciu Silvia Ioana
Carlea Roxana
Echipa 2:
Bostina Petruta Cristiana
Soare Filip
Soare Radu
Fara Adela
Druleac Larisa
Cica Alexandra
Sas Adriana
Iacob Roxana
Jigoria Otniel
Gabriela Lakatos
Voiculescu Adelina
Echipa 3:
Alexandra Höcher
Cătălina Mișca
Robert Mariasi
Jurca Roxana
Scutaru Lavinia
Nedescu Ioana
Maria Köteles
Simina Ivănuș
Susan Alexandra
Patricia Ionitoiu
Laura Vîlcu
Mai multe informații despre proiectul tinerilor mediciniști găsiți aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!