„De 25 de ani sistemul educațional românesc stagnează. De 25 de ani politicienii românești au orice alte priorități, dar nu sistemul educațional. Investiția în educație e o investiție în viitorul României. Studenții sunt, din păcate, singurii care conștientizează cu adevărat problemele pe care le are sistemul educațional românesc și singurii care reacționează constant. Universitățile trebuie să fie spațiu liber de dezbatere, iar noi ne propunem să rămânem în amfiteatre până când decidenții vor lua măsuri concrete pentru revitalizarea educației din România. Ne dorim ca vocea noastră să conteze cu adevărat, de aceea milităm să redobândim dreptul studenților de a participa în procesul de alegere a rectorului într-o proporție de cel puțin 25% din totalul electoratului”, a declarat Vlad Cherecheș, președinte OSUT.
Cele câteva zeci de studenţi solicită majorarea procentului de voturi de care tinerii beneficiază în alegerea rectorilor universităţilor. Pe pancartele afişate în fața Palatului Administrativ se puteau citi următoarele sloganuri: „De ce 25% pentru viitorul României”, „Universitatea înseamnă 90 % studenți, 10% profesori”, “Alegeri rector – 10% studenți, 90% profesori. E normal?”.
La faţa locului au venit şi mai mulţi jandarmi.
Liderii studenților s-au întâlnit cu prefectul Eugen Dogariu pentru a-i prezenta acestuia revendicările.
“Noi dorim ca guvernul şi parlamentul, decidenţii din ţara asta să se aplece mai mult asupra educaţiei. Să trateze educaţia ca o prioritate naţională, cum scrie şi în Legea Educaţiei. Principala revendicare în acest moment este reobţinerea dreptului pentru studenţi de a participa la alegerea rectorului într-o proporţie de 25 la sută. Până în 2011 participam într-o proporţie de 25 la sută, după schimbarea legii din 2011 participăm într-o proporţie mult mai mică, sub 10 la sută, undeva la 5-6 la sută, variază în funcţie de universitate.
Asta este principala revendicare, pentru că urmează alegeri pentru rector în toamna acestui an şi primăvara anului viitor şi ne dorim o schimbare de urgenţă a Legii Educaţiei în acest sens. Pe lângă asta sunt şi celelalte probleme cronice ale educaţiei, sufinanţarea cronică a educaţiei, faptul că legea prevede alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie anual şi se alocă 2-3 la sută şi consecinţele subfinanţării sunt foarte multe. Avem un abandon şcolar de 40 la sută. Problemele sistemului sunt multe”, spune Vlad Cherecheş, preşedinte OSUT şi vicepreşedinte ANOSR.
Studenţii au venit la prefectură să transmită un mesaj, au protestat cu banderole la gură pentru a transmite că vocea lor nu este ascultată.
“Am mers la domnul prefect, am discutat cu el, a fost deschis la dialog şi a spus că va transmite mesajul nostru mai departe în teritoriu. Sperăm ca guvernul să reacţioneze la mişcările noastre şi să vedem măsuri concrete. Până acum am avut parte doar de vorbe”, spune Cherecheş.
Studenţii au demarat protestul prin mişcarea de ocupare a unui amfiteatru din Universitatea de Vest, marţi seara.
“Mergem mai departe, în fiecare seară vom avea dezbateri acolo, în amfiteatru. Se stă acolo, se doarme aoclo. Am început protestul aseară şi am avut la dezbateri 70 de oameni, peste noapte au rămas 20 de oameni, care au asigurat permanenţa şi au dormit acolo, au pregătit bannere, banderole pentru astăzi. Acum vom merge la cursuri, prin cămine, pentru a promova mişcarea, mă aştept ca deseară să fie amfiteatrul plin. Continuăm cât e nevoie. Două-trei zile, o săptămână… stăm. O să discutăm cu colegii noştri şi dacă deseară la dezbateeri mai sunt idei de acţiuni creative le vom mai face”, spune liderul OSUT.
UPDATE. Rectorul UVT, despre protestul studenților: “Sunt mândru de acești tineri cu inițiativă. Susținem studenții în demersul lor”.
Rectorul UVT, Marilen Pirtea, și-a exprimat susținerea pentru studenții care protestează față de finanțarea precară a învățământului și doresc o mai bună reprezentativitate în forurile decizionale ale universităților.
“Suntem alături de studenții noștri, precum și de cei din întreaga țară, în rezolvarea unor deziderate comune. Ne dorim acel procent de 6% din PIB pentru educație, îl considerăm absolut necesar pentru viitorul educației românești și al tinerilor noștri. Am ieșit de nenumărate ori public, dar și în întâlnirile de lucru la nivel de organisme decizionale, cu această solicitare. Nu este o problemă ușor de rezolvat, dar împreună avem mai multe șanse. Demersul studenților apare la momentul oportun, dat fiind că în Raportul de Convergență 2015-2018, al Guvernului, publicat în luna aprilie a acestui an, se face referire la o creștere extrem de lentă a procentului din PIB acordat educației, care ar ajunge la 3% abia în anul 2060.”, spune rectorul UVT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!