Conform sumelor alocate de la buget, un număr de 1.200 de firme ar putea primi ajutor pe schema de minimis. Iată că acest număr a fost deja depăşit, până vineri dimineaţa 1.548 de firme şi-au depus dosarul online.
„E un program cu mult mai bun decât cel de anul trecut”, ne-a declarat Adrian Păşcuţă, şeful Oficiului Teritorial pentru IMM Timişoara.
Aceasta mai ales că nu se mai merge pe principiul primul sosit – primul servit, ci se încurajează competiţia, selecţia efectuându-se prin intermediul unui punctaj. Se „cântăreşte” calitatea proiectului, sectorul unde activează firma, situarea sau nu în mediul rural. Numărul firmelor care nu au îndeplinit punctajul minim solicitat, de 60 de puncte, este destul de mic, majoritatea fiind peste acest prag. Deci, şi selecţia va fi una dificilă.
Analiza dosarelor se face la nivel local, dar alocarea banilor, pe baza proiectelor depuse, are loc tot la sediul central al agenţiei, am mai aflat de la Păşcuţă. Aceasta pentru a se putea discuta cu solicitanţii mai uşor, dacă mai e nevoie de completări de documentaţie, de corecturi acolo unde şi dacă este cazul.
Deşi sumele oferite, maxim 100.000 de euro, sunt extrem de atractive şi condiţiile care trebuie îndeplinite sunt dure.
„Cei care accesează ajutorul de minimis trebuie ca timp de trei ani să nu închidă firma, să nu vândă mijloacele fixe achiziţionate cu banii respectivi, plus să menţină locurile de muncă create. În caz contrar trebuie să restituie ajutorul primit”, ne-a mai declarat Păşcuţă.
Nu se solicită ca un anumit muncitor să fie menţinut cu locul de muncă.
Fondurile din schema de minimis sunt mai atractive chiar şi decât fondurile europene nerambursabile, aceasta şi din cauză că birocraţia aferentă obţinerii banilor este mult simplificată, accesul la finanţare este mai facil.
O slujbă afară, mai atractivă decât firma din România
Se întâmplă ca firmele să ajungă în situaţia de a rambursa ajutorul primit la stat? Experienţa anilor anteriori arată că asemenea cazuri există, dar sunt extrem de puţine. Vă reamintim că, dacă nu sunt respectate condiţiile din contract, banii trebuie returnaţi.
„Am avut situaţii în care banii au fost returnaţi, dar nu sunt multe. De exemplu, am avut un caz extrem de interesant. Un tânăr luase bani pe minimis pentru firma sa. A găsit o slujbă extrem de bine plătită în străinătate şi a sunat din propria iniţiativă la noi să întrebe ce şi cum trebuie făcut pentru returnarea banilor. Era mai rentabil pentru el să lucreze afară”, a mai declarat Păşcuţă.
Doritorii se mai pot înscrie în cadrul programului, data limită este 24 ianuarie. Lista codurilor CAEN care sunt eligibile este publicată pe site-ul agenţiei, la adresa www.aipimm.ro/minimis. Cu banii primiţi se poate finanţa achziţia de mijloace de producţie, hale, spaţii de producţie sau birouri, inclusiv tehnică de calcul. Bugetul total existent ar putea acoperi cererile depuse de către 1.200 de firme, la valoarea maximă admisă pentru o cerere individuală, adică 100.000 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!