Patru pieţe şi zece străzi din centrul Timişoarei au intrat în reabilitare prin proiectul pe fonduri europene, urmând să fie refăcute complet, de la reţelele de utilităţi la pavaj şi mobilier urban. Este vorba de Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (Ţarcului) şi străzile Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Grisellini, Strada Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu şi Enrico Carusso.
Valoarea proiectului este de 53 de milioane de lei, la care se adaugă încă 12,5 milioane lei TVA, potrivit reprezentanţilor municipalității.
Problema este că, în urma săpăturilor, în zonă au fost descoperite numeroase vestigii istorice, de care nu s-a ţinut cont prin proiectul iniţial. Unele dintre aceste vestigii dezgropate de arheologi ar urma să ajungă în colecţii muzeale, pe când altele ar urma să fie prezervate şi expuse în spaţiile publice în care au fost găsite. Or pentru asta este nevoie de bani, iar vestigiile scoase la lumina zilei încep să se degradeze, atrag atenţia arheologii…
S-au discutat diverse soluții pentru punerea lor în valoare, iar recent reprezentanții primăriei au anunțat că proiectul iniţial privind reabilitarea centrului istoric trebuie modificat. Că se impune o reproiectare în urma descoperirilor arheologice.
Municipalitatea va încerca să atragă fonduri suplimentare pentru punerea în valoare a celor mai importante vestigii din zona Cetate. Este nevoie de bani pentru conservare şi restaurare, spun autorităţile.
„Descoperirile arheologice trebuie restaurate, conservate şi puse în valoare. Răspunderea este a autorităţii publice. Preocuparea noastră este să vedem dacă reuşim să obţinem nişte fonduri suplimentare pentru asta. Aşteptăm o situaţie exactă de la toţi arheologii, de la unii am primit-o deja, şi nişte estimări de costuri. Sunt cheltuieli care nu au putut fi prevăzute iniţial în proiect. Noi ne aşteptam la descoperiri arheologice, dar nu de o asemenea amploare. Pe strada Vasile Alecsandri s-a găsit o biserică de care nu se ştia, pe Grisellini la fel, în Piaţa Libertăţii ne aşteptam ca baia turcească să fie sub Primăria Veche, nu mai încoace, unde a fost găsită. În Piaţa Sf. Gheorghe, la fel, ceea ce s-a găsit nu corespunde exact ca poziţionare cu hărţile vechi istorice. Acolo s-a prevăzut în proiect ca lucrările să se adapteze situaţiei care se va găsi în subsol. Zidurile care rămân vizibile trebuie restaurate şi conservate, tratate pentru a nu se distruge. Este nevoie să se efectueze mai mult decât a fost prevăzut prin proiectul iniţial”, afirmă reprezentanţii Primăriei Timişoara care se ocupă de gestionarea acestui proiect.
Autorităţile estimează că suma necesară pentru aceste lucrări suplimentare va depăşi valoarea de 5 milioane de lei, peste 1 milion de euro. Se doreşte obţinerea de fonduri europene.
„Se încearcă, din partea primăriei, vom vedea dacă există și sorți de izbândă, ca în cadrul aceluiași proiect de reabilitare a centrului istoric să obținem unele sume legate de punerea în valoare vestigiilor arheologice descoperite, de conservarea lor șamd. Este o procedura care, din ceea ce am înțeles, s-a aplicat la Alba Iulia și sperăm să putem să o aplicăm și noi. Economiile făcute de noi (n.r. – la implementarea alor proiecte europene) se contorizează la nivelul întregii axe din cadrul Programului Operațional Regional, referitoare la Polul de creștere, iar din economiile realizate e posibil să fie finanțate proiectele de pe lista de rezervă. În cadrul Polului de creștere există, în continuare, fonduri care sunt disponibile odată cu economiile făcute din licitațiile de execuție”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare a centrului istoric este iulie 2015.
Articole pe aceeași temă:
Cum va arata proiectul de amenajare a vestigiilor din Piata Sf. Gheorghe
Proiecte spectaculoase pentru expunerea vestigiilor istorice din centrul Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!