Societăţile comerciale din Timişoara care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului înconjurător, fie că vorbim despre Continental, Azur, Colterm sau alte unităţi, ar urma să plătească din 2014 o taxă de 500 de lei pe an la primărie. Asta, dacă proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2014 în municipiul Timişoara va fi aprobat de consiliul local în forma propusă de Executivul Primăriei. Nu va fi o taxă diferenţiată în funcţie de cine degajă mai multe noxe de exemplu, pentru marii sau micii poluatori, ci una unitară pe care ar urma să o plătească toţi cei care desfăşoară activităţi supuse procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, prevăzute în Anexa 1 a Ordinului nr. 1798 din 2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu.
Dacă atunci când primarul Nicolae Robu a propus instituirea unei taxe pe turnuleţ pentru proprietarii de imobile cu astfel de preferinţe s-a pus problema legalităţii unei asemenea taxe – iniţiativa edilului rămânând la stadiul de idee lansată în mass-media -, specialiştii Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara spun că aşa-numita taxă de poluare poate fi aplicată. Mai exact, Codul Fiscal reglementează (Art. 283, alin. 2) posibilitatea consiliului local de a institui o taxă pentru activităţile cu impact asupra mediului înconjurător.
Taxa de mediu ar urma să fie plătită anual în două rate egale, până la datele de 31 martie 2014, respectiv 30 septembrie 2014. Pentru neplata la termen vor fi prevăzute majorări de întârziere. Este vorba de majorări de 2% din cuantumul taxei neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracţiune de lună începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
„Nu avem încă o estimare în ceea ce priveşte numărul de societăţi care ar urma să plătească această taxă. Noi nu avem codurile CAEN aferente activităţilor de bază. Vom lua datele de la Registrul Comerţului, impunem din oficiu şi comunicăm apoi decizia de impunere. Suma nu este una foarte mare în opinia noastră, nu îi punem pe oameni pe drumuri să depună declaraţii de impunere. Această taxă este prevăzută de Art. 283 din Codul Fiscal pentru companiile care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului. Am mai cercetat, Galaţiul are o astfel de taxă, la ei se plăteşte diferenţiat, ei acolo şi combinatul siderurgic… La noi nu va fi o taxă diferenţiată, suma e fixă, pentru toţi cei care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului”, a explicat directorul Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo.
La Galaţi taxa pentru activităţile cu impact asupra mediului a fost instituită în 2005 şi se plăteşte diferenţiat, în funcţie de activitatea economică desfăşurată, după codurile CAEN, şi în funcţie de numărul de angajaţi – este mai mare în cazul întreprinderilor mari, cu peste 251 de angajaţi, şi scade treptat pentru întreprinderile mijlocii, având între 50 şi 250 de angajaţi, şi cele mici, cu până în 50 de angajaţi. Vorbim, în 2013, despre taxe de la 317 lei la 4.750 de lei şi chiar despre o taxă record de poluare de peste 8 milioane de lei pentru activitatea de metalurgie – siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari la Galaţi.
Autorităţile locale repun pe tapet taxa de tranzit
Revenind la Timişoara, în proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale care va fi dezbătut public joi apare din nou celebra taxă de tranzit care a stârnit atâta vâlvă în anii trecuţi. Este vorba despre o taxă de 200 de lei pe care ar urma să o plătească cei cu vehicule de transport marfă de peste 7,5 tone care traversează municipiul Timişoara. Iniţiativa, prin care fosta administraţie Ciuhandu a încercat de fapt să pună presiune pe autorităţile centrale în vederea realizării şoselei de centură a oraşului, făcea referire iniţial doar la transportatorii din afara judeţului Timiş care ar fi urmat să plătească această taxă, ceea ce a şi făcut ca ea să fie contestată în instanţă, vorbindu-se despre un tratament discriminatoriu. Dar nu a fost contestată taxa în sine, ci metodologia de aplicare a ei. Pentru a putea fi instituită din 2014, reprezentanţii Primăriei Timişoara ar trebui să elaboreze o nouă metodologie.
Taxe mai mari la Zoo
O altă noutate cuprinsă în proiectul de hotărâre se referă la mărirea taxelor de vizitare a Grădinii Zoologice. Astfel, taxa ar urma să fie de 3 lei pentru copiii cu vârste până în 14 ani, 5 lei pentru copiii peste 14 ani şi pentru adulţi şi 2 lei pentru persoanele cu dizabilităţi. Dacă la Zoo vin grupuri organizate de cel puţin zece persoane doi însoţitori vor putea intra gratuit, pentru copiii sub 14 ani intrarea va fi 2 lei, iar pentru tinerii peste 14 ani şi pentru adulţi taxa va fi de 4 lei în acest caz. Dacă cineva are de gând să vină de mai multe ori pe lună la Grădina Zoologică va exista şi varianta achiziţionării unui abonament lunar care ar urma să coste 30 de lei pentru copiii până în 14 ani şi 50 de lei pentru persoanele peste 14 ani.
În prezent, copiii până în 14 ani plătesc 1 leu pentru a vizita Grădina Zoologică din Timişoara, iar tinerii peste 14 ani şi adulţii 3 lei, existând şi un discount pentru familiile compuse din doi adulţi şi un copil, care plătesc, cu toţii, 5 lei.
Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2014 în Timişoara va intra în dezbatere publică joi, 9 mai, la primărie. Dezbaterea este programată de la ora 16 în sala de consiliu a primăriei şi sunt aşteptaţi să participe toţi cetăţenii interesaţi de subiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!