Autorităţile locale din Timişoara consideră că singura soluţie pentru a reduce înmulţirea câinilor de pe străzi este sterilizarea lor în masă. Şi nu doar a celor maidanezi, ci şi a animalelor din gospodăriile oamenilor. Reprezentanţii municipalităţii au lucrat împreună cu asociaţiile de protecţie a animalelor şi alte organizaţii şi instituţii la elaborarea unui proiect de hotărâre pe această temă.
Cei de la Asociaţia Pet Hope Timişoara spun că părțile implicate în definitivarea propunerii de hotărâre de consiliu local privind gestionarea câinilor fără stăpân au ajuns la un acord privind forma finală a documentului care, în scurt timp, va intra în dezbatere publică, urmând ca apoi să fie supus spre aprobare în Consiliul Local Timișoara. Viceprimarul Dan Diaconu, de cealaltă parte, spune că proiectul nu este încă în forma definitivă, pentru că mai sunt încă detalii de discutat legat de termene, de costurile sterilizării în cazul animalelor care au deţinător şi aspecte legate de justificarea taxei pe câine.
Dar să vedem ce cuprinde proiectul făcut public de Pet Hope. În primul rând proiectul face referire la sterilizarea câinilor cu şi fără deţinător şi returnarea în locul lor de provenienţă.
„Gestionarea câinilor cu şi fără deţinător se face prin identificare, sterilizare şi returnare către deţinător, respectiv în teritoriu/ habitat. Prin excepţie, nu vor fi returnaţi câinii care s-au dovedit a fi agresivi (…), câinii nerecuperaţi sau bolnavi şi câinii solicitaţi pentru adopţie care urmează să fie preluaţi”, se arată în proiectul de hotărâre.
Prin „returnarea în teritoriu” se înţelege „procedura de repunere a câinelui, după identificare şi sterilizare, în teritoriul din care a fost preluat, cu excepţia zonelor centrale şi istorice (…)”, explică cei care au lucrat la elaborarea proiectului.
„Câinii care nu sunt nici bolnavi nici agresivi se întorc în teritoriu crotaliaţi, dar nu în zonele turistice, există o zonă definită până la inelul 2 de circulaţie ar veni”, a explicat Diaconu.
Pe perioada în care vor fi cazaţi la adăposturi, câinii adunaţi de pe străzi, fără deţinător, vor fi evaluaţi medical şi sub aspectul agresivităţii, identificaţi, deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi şi bineînţeles hrăniţi.
După tratare, deparazitare internă şi externă, vaccinare antirabică, sterilizare, identificare şi înregistrare, câinii fără deţinător şi neagresivi conform evaluării medicilor veterinari, care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi, vor fi returnaţi în teritoriul din care au fost capturaţi.
Ce se întâmplă în cazul în care unul dintre patrupede este revendicat?
„Revendicarea animalelor de către solicitanţi se va face gratuit, pe baza unei declaraţii de adopţie. Începând cu a doua capturare şi adăpostire a aceluiaşi câine cu deţinător în adăpostul public, serviciul public va percepe persoanei care revendică animalul plata unei taxe de revendicare reprezentând cheltuielile medicale şi de întreţinere a câinelui”, se arată în proiect.
„Este un fenomen care se întâlneşte destul de des. Câinii sunt revendicaţi şi lăsaţi apoi din nou pe stradă. În prezent se cheltuie aproximativ 5 lei pe zi cu hrana pentru fiecare câine, plus alte costuri de îngrijire”, spune Diaconu.
Câinii care nu pot fi returnaţi în teritoriu şi nu sunt şi revendicaţi de nimeni vor rămâne în adăpost până la adopţie sau până la dispariţia pe cale naturală… Doar animalele diagnosticate cu boli incurabile în urma unui examen medical vor putea fi eutanasiate.
Costurile de deparazitare, tratare, vaccinare antirabică, sterilizare şi identificare a animalelor fără deţinător vor fi suportate de către primărie în limita bugetului prevăzut pe fiecare an în curs.
Obligaţii pentru proprietarii de câini
Viitoarea hotărâre de consiliu local va impune câteva obligaţii şi pentru proprietarii de câini, cea mai importantă fiind sterilizarea.
„Deţinătorii de câini cu vârsta mai mare de 5 luni au următoarele obligaţii: să identifice cel puţin prin microcipare şi să înregistreze câinii deţinuţi la un medic veterinar de liberă practică şi la primărie, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri; să anunţe la primărie în termen de 15 zile înstrăinarea, pierderea sau decesul câinelui; să deţină carnete de sănătate completate corespunzător. Deţinătorii de câini fără pedigree au obligaţia sterilizării animalelor cu vârsta de peste 6 luni într-un interval de 8 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, potrivit proiectului publicat pe site-ul Pet Hope.
Sunt prevăzute amenzi pentru cei care nu recurg la microcipare şi nu anunţă la primărie că şi-au pierdut câinele sau companionul lor a murit ori nu au carnete de sănătate completate corespunzător. Sancţiuni sunt prevăzute şi pentru proprietarii de câini necastraţi/ nesterilizaţi care permit împerecherea animalelor pe care le deţin cu animale fără deţinător. Diaconu spune însă că mai trebuie discutat în privinţa termenelor şi a valorii amenzilor.
Se impune şi un termen pentru sterilizare, de cel mult un an de la adoptarea hotărârii de consiliu. Cei care nu îşi sterilizează animelele vor fi obligaţi să plătească o taxă – taxa pe câine fără pedigree şi nesterilizat. „Deţinătorii care nu îşi sterilizează câinii fără valoare chinologică cu vârsta de peste 5 luni, într-un termen de maxim 12 luni de zile de la adoptarea prezentei, vor plăti o taxa anuală la bugetul local pentru fiecare câine nesterilizat/ necastrat pe care îl deţin, într-un cuantum de 100 de lei per câine nesterilizat”, se mai arată în proiect.
Aici, viceprimarul spune că mai este de discutat pe marginea formulării. „Inclusiv această formulare nu este ok. Va exista o taxă specială pentru deţinătorii de câini, de care vor fi scutiţi proprietarii câinilor de rasă, cu valoare chinologică, şi câinii care sunt sterilizaţi. Sterilizarea duce la scutire. Oricum, această taxă nu poate fi introdusă decât de anul viitor. Mai sunt lucruri de discutat în legătură cu justificarea taxei speciale, argumentarea ei. Are suficiente argumente în investiţiile primăriei pentru posesorii de câini, există canisite, există servicii de microcipare, posibilitatea ca dacă îţi pierzi câinele acesta să îţi fie returnat într-un timp rapid, există un serviciu de management al populaţiei canine. Banii din această taxă specială vor veni la bugetul local şi trebuie să se întoarcă în servicii adresate proprietarilor de câini şi în managementul populaţiei canine de pe străzi”, a afirmat Diaconu.
Oricum, vor fi exceptate de la obligativitatea sterilizării animalele a căror stare de sănătate nu permite intervenţia chirurgicală (aspect dovedit prin diagnostic şi certificat eliberat de medicul veterinar), câinii utilitari şi animalele pentru care deţinătorul plăteşte taxa anuală.
Costurile sterilizării
Dacă potrivit proiectului făcut public de Pet Hope costurile sterilizării ar urma să fie suportate de către municipalitate în cazul câinilor care au deţinător, pe o perioadă de 30 de luni de la intrarea în vigoare a noii hotărâri, în funcţie de buget, viceprimarul spune că lucrurile nu sunt bătute în cuie.
„Mai sunt calcule de făcut. Din punct de vedere al bugetului vor fi doi ani destul de dificili pentru că avem o mulţime de proiecte pe fonduri europene care trebuie demarate. În momentul de faţă, manopera pentru sterilizare este gratuită, noi plătim doar materialele, însă ritmul nu este foarte rapid, iar până să sterilizăm toţi cei aproximativ 6.000 de câini de pe domeniul public ar trece foarte mult timp. Estimăm că în gospodăriile private sunt 18.000 de animale, potrivit unor calcule statistice. Iar să faci sterilizare la un cabinet veterinar ar fi scump. Încercăm să vedem dacă vom putea să ne ocupăm de sterilizare măcar pentru categoriile defavorizate. Sunt încă discuţii legat de cine suportă costurile pentru câinii cu deţinător”, a conchis viceprimarul Dan Diaconu.
Reprezentanţii municipalităţii urmează să anunţe în perioada următoare data la care va fi organizată dezbaterea publică pe această temă.
Orza: Taxa pe caine nu poate fi pusa in aplicare
Citiți principiile noastre de moderare aici!