În aprilie 2017, rezultatul evaluării managementului – stabilit de comisia de specialiști la nota 9,88 – a fost aprobat în Consiliul Local Timișoara. Procedura spune că Vărșăndan trebuia să depună un nou proiect de management, pentru încă un mandat de cinci ani.
„Managerul a depus proiectul în luna septembrie 2017. Cu toate acestea, Primăria Timișoara nu a mai organizat etapa următoare prevăzută de lege, anume analiza noului proiect de către o comisie de specialitate. Astfel, procedurile au fost întrerupte de administrație la finalul lunii septembrie, nefiind comunicate motivele acestui fapt. În consecință, cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui Vărșăndan – care conduce teatrul din 2007 – s-a încheiat la 31 octombrie 2017”, transmit reprezentanții Teatrului German de Stat Timișoara.
Lucian Vărșăndan, născut la Arad, a absolvit Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara, s-a licențiat în Litere (germanistică-anglistică) și Drept la Universitatea de Vest din Timișoara. Lucrează în Teatrul German de Stat Timișoara din 1999. El a devenit director al TGST la vârsta de 31 de ani, în 2007.
„Ca director, s-a preocupat mai ales de promovarea imaginii TGST în peisajul teatral naţional şi de consolidarea calităţii producţiilor artistice. Pe perioada directoratului său, la TGST au fost invitaţi importanţi creatori din ţară şi străinătate, cum sunt regizorii Radu Afrim, László Bocsárdi, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Yuri Kordonsky, Radu Alexandru Nica, Silviu Purcărete, Volker Schmidt, Gábor Tompa şi Niky Wolcz, scenografii Dragoş Buhagiar, Judit Dobre-Kóthay şi Helmut Stürmer, muzicienii Peter Oschanitzky şi Vasile Şirli, actorii Miklós Bács şi Sorin Leoveanu, coregrafii Florin Fieroiu şi Răzvan Mazilu şi mulţi alţii. Afişul teatrului a cuprins un număr semnificativ de montări apreciate, de diverse genuri, cum ar fi: Cabaret, Cartea junglei, Cântăreaţa cheală, De fapt e frumos, derdiedans, Electra, Fetiţa din bolul peştelui auriu, Fuchsiada, Hotel PM, Incredibila poveste a Eréndirei, Moliendo café, Mountainbikerii, Neînţelegerea, Nunta micilor burghezi, Pescăruşul, Shaking Shakespeare, Sunetul muzicii, Ţinuturile joase ş.a. TGST a fost invitat la cele mai prestigioase festivaluri din România, dar şi în Georgia, Germania, Luxemburg, Polonia şi Republica Moldova. Pentru consolidarea trupei au fost realizate ateliere şi Şcoala de vară de la Gărâna şi a fost dezvoltată activitatea de pedagogie teatrală”, mai spun oficialii teatrului.
Tot sub conducerea lui Vărșăndan a fost inițiat și extins Festivalul European de Teatru „Eurothalia”. În 2016, Lucian Vărşăndan a fost secretar de stat în Ministerul Culturii.
Printre proiectele TGST în următoarele luni se numără trei turnee internaţionale în Germania şi Luxemburg, cu producţiile Antigona şi Deşteptarea primăverii, precum şi realizarea coproducţiei internaţionale Uriaşii munţilor de Pirandello, în direcţia de scenă a reputatului regizor internaţional Paolo Magelli, cu artişti din cinci ţări, în cadrul unui proiect co-finanţat de Uniunea Europeană.
Reprezentanții Primăriei Timișoara nu au răspuns la apelurile insistente ale reporterului tion.ro. Am încercat să îi contactăm atât pe viceprimarul Dan Diaconu, cât și pe primarul Nicolae Robu, dar și pe șeful Direcției de Comunicare. În cazul în care ne va fi comunicată o reacție a primăriei, o vom publica.
UPDATE. Oficialii primăriei dau vina pe lege
După câteva ore bune în care au ignorat apelurile noastre, cei din conducerea Primăriei Timișoara au reușit să spună în sfârșit care este părerea lor despre ce s-a întâmplat. Reprezentanții municipalității susțin că legea este de vină pentru faptul că TGST nu mai are director. Viceprimarul Dan Diaconu susține că el chiar apreciază managementul lui Vărșăndan.
„Întârzierea în analiza proiectului de management este legată de interpretarea unor prevederi ale OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor de cultură, față de care se așteaptă puncte de vedere ale unor departamente din cadrul primăriei. Din punctul meu de vedere, Teatrul German a crescut enorm în perioada în care a fost condus de Lucian Vărșăndan, premiile și calitatea prestației artistice fiind doar o parte din indicatorii care dovedesc acest lucru. Aprecierea pentru actul de management am exprimat-o în nenumărate rânduri și sper să găsim soluțiile pentru a continua împreună excelentul proiect al teatrului de limbă germană în Timișoara”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu pentru tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!