Lucrările de reabilitare a infrastructurii publice urbane a malurilor canalului Bega au început în toamna anului 2013 şi ar trebui să fie finalizate în vara acestui an, în luna iulie.
În ce stadiu se află proiectul Primăriei Timişoara la ora actuală?
„Stadiul fizic de realizare a lucrărilor este de 65%. Se lucrează în continuare la gospodăria subterană – alimentări cu apă, la amenajarea zonelor verzi, la amplasarea dotărilor – mobilier urban şi de agrement, la finalizarea alei şi pistelor pentru biciclete, la realizarea locurilor de joacă şi a staţiilor de biciclete”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Modul în care au fost proiectate noile piste pentru biciclişti şi alei pietonale de pe malurile canalului Bega au stârnit multe nemulţumiri. S-au reclamat diverse probleme: de la faptul că sunt prea înguste la faptul că sunt şerpuite ori nu au continuitate, mai ales în zona podurilor, dacă vorbim despre traseul destinat bicicliştilor, că au apărut deja crăpături în asfalt, iar în unele zone pistele sunt ocupate deja de maşini, în timp ce în altele s-a exagerat cu montarea de stâlpi pentru a bloca accesul auto şi s-au pus şi unde nu era cazul. Asta au reclamat bicicliştii.
Cum arată în prezent pistele şi aleile puteţi vedea în galeria noastră de imagini…
Odată finalizate lucrările, cei care vor dori să se plimbe cu bicicleta pe mal vor avea şi posibilitatea să închirieze vehicule din apropierea staţiilor prevăzute în proiect pentru vaporaşele care ar urma să circule pe Bega. Dacă primăria va reuşi să le cumpere în cele din urmă.
„Nouă staţii de biciclete vor fi construite adiacent fiecărei staţii de ambarcaţiuni. Infrastructura este realizată, urmează montajul staţilor efective, care fac parte din contractul de lucrări, şi achiziţionarea bicicletelor, 150 la număr, care sunt în stadiu de achiziţie publică”, a mai declarat Diaconu.
În ceea ce priveşte achiziţia celor şapte vaporaşe, municipalitatea a anunţat o a doua licitaţie în acest scop, după ce la prima nu s-a prezentat nimeni.
Între timp, consilierii locali au aprobat un buget mai mare în acest scop, autorităţile locale ajungând la concluzia că nu le poate livra nimeni ambarcaţiunile dorite la preţul estimat iniţial. Şi aşa s-a ajuns de la aproximativ 1 milion de euro la peste 2 milioane de euro pentru vaporetto. Procedurile urmează să fie reluate.
Pontoane şi zone de relaxare
Proiectul pe fonduri europene prevede şi amenajarea de pontoane pe Bega, dar şi amenajarea unor zone cu nisip pe maluri unde timişorenii vor putea să facă plajă..
„În cadrul proiectului se vor amenaja pontoane, terase plutitoare, distribuit pe tot malul canalului, pentru belvedere, de o dimensiune de 10×3 metri ancorate la mal. De asemenea, se vor amenaja suprafeţe din nisip stabilizat pentru zone de relaxare şi recreere (5030m2 ) în zonele de joaca amenajate vizavi de Autogară şi în parcul adiacent străzii Chopin. Tot în cadrul proiectului se reabilitează fântânile ornamentale existente în zona centrala, vizavi de Terasa Flora, prin decopertarea finisajelor exterioare şi refacerea lor, precum şi prin montarea unor echipamente specifice pentru a realiza jeturi de apă, comandate din tablouri electrice proprii, instalate lângă fântână”, a mai explicat viceprimarul.
Totodată, pe maluri ar urma să fie amplasate 420 de bănci şi 70 de şezlonguri.
Lucrările de reabilitare a malurilor canalului Bega au fost contractate de firma Tehnodomus. Valoarea proiectului este de peste 50 de milioane de lei, potrivit autorităţilor locale.
Alte articole pe aceeași temă:
Mai multi bani pentru vaporase pe Bega: alesii au aprobat peste 2 milioane de euro!
Citiți principiile noastre de moderare aici!