Artă, cultură, turism, social și nu numai! Acestea sunt domenii care se vor dezvolta, în următoarele 12 luni, cu ajutorul tinerilor din orașul de pe Bega. Totul face parte din programul „Check-OuTimișoara – Capitala Tineretului din România”. Este pentru prima oară când un oraș din țară deține acest titlu, inițiativa fiind pornită de Grupul PONT din Cluj și de Consiliul Tinerilor din România.
Ideea a fost transformată în realitate după ce Cluj-Napoca a deținut titlul de Capitală Europeană a Tineretului, program în cadrul căruia s-au dezvoltat în jur de 3.000 de acțiuni, cu un public de aproximativ 1 milion de persoane. Succesul trebuia dus mai departe, iar Timișoara și-a asumat să facă acest lucru, fiind primul oraș din țară care deține titulatura de Capitală a Tineretului din România.
După două luni de pregătiri, sâmbătă, 7 mai, programul a fost lansat oficial. De acum urmează o mulțime de acțiuni, cu și despre tineri, dar care-și propun să aibă un impact asupra întregului oraș. Pe lângă cele peste 30 de ONG-uri implicate în program, coordonatorii Timișoara Capitală a Tineretului din România spun că vor să atragă mai ales persoane neafiliate organizațiilor, care vor avea astfel oportunitatea să spună ce le place și ce nu le place la orașul de pe Bega.
„Ne interesează ca tinerii să iasă din spațiile închise, vom dezvolta un program prin care vom aduce tinerii din cartiere în mediul urban, unde se vor dezvolta activități. Ne propunem să facem activități sportive, avem și activități de reciclare, voluntariat, artă și multe altele”, a declarat Simona Herczeg, coordonatorul Check-OuTimișoara.
De asemenea, pe lângă mobilizarea tinerilor, accentul se pune și pe dialogul cu autoritățile orașului. Astfel, cetățenii vor avea ocazia să discute cu oficialii Timișoarei. Prima inițiativă de acest gen va avea loc pe 17 mai, când tinerii sunt invitați la o dezbatere cu toți candidații la funcția de primar al orașului de pe Bega.
În ceea ce privește programul Timișoara Capitală a Tineretului din România s-au stabilit acțiunile pentru primele două luni, respectiv mai – iunie. Este vorba despre zeci de evenimente, aproape fiecare zi fiind ocupată de cel puțin o acțiune. Restul va fi stabilit de timișoreni.
„Noi nu vrem să venim cu un program gata făcut și să-i invităm pe timișoreni să participe. Vrem o implicare din partea lor, vrem să aducem la viață proiectele propuse de ei. (…) Am vrea să avem câte o acțiune în fiecare zi, cu oportunități pentru tineri. De asemenea, vrem foarte mult să promovăm și evenimentele pentru tineri, deja existente, pentru că unele chiar merită”, a explicat Mihai Vilcea, vicepreședintele Fundației Județene pentru Tineret Timiș.
Astfel, în perioada 2 iunie 2016 – 1 mai 2017, tinerii sunt invitați să vină cu propriile propuneri de proiecte, iar în funcție de sugestiile lor se vor dezvolta acțiunile pentru lunile următoare.
De asemenea, pentru dezvoltarea de proiecte s-a deschis și „biroul” Check-OuTimișoara, de la Casa Tineretului. Aici, doritorii vor avea toate resursele necesare pentru a lucra, beneficiind de sprijinul echipei Timișoara Capitala Tineretului din România.
Articole pe aceeași temă:
Tineri, primaria va vrea voluntari! Timisoara va fi Capitala Tineretului din Romania, in 2016
Un nou titlu pentru urbea de pe Bega: Timisoara – Capitala Tineretului din Romania
Citiți principiile noastre de moderare aici!