În primul rând, consilierul Simion Moșiu a anunțat că va iniția un proiect de hotărâre privind alocarea de fonduri pentru refacerea Ceasului Floral de pe bulevardul Revoluției.
„De prea mulți ani numai titlul e de el (…) Construit în anii 70, a fost o premieră a tehnologiei de atunci. Credem că frontispiciul și soclul pe care este acest ceas floral ar trebui să fie renovat și cu ajutorul firmei care are reclama pusă pe el. Ceasul floral este amenajat de mulți ani de către Horticultura într-un mod exemplar. Pentru a recupera acești bani este necesar urgent a se reabilita spațiul comercial care până acum mai bine de 5 ani a funcționat sub ceasul floral, a fost o cofetărie. Azi este un depozit pentru sculele celor de la Horticultura și alte obiecte mai puțin igienice (…) Obligația noastră este de a reabilita acest ceas, mai ales că există câteva firme în România care sunt în stare să refacă mecanismul pe bani modici. Cadranul este administrat de către Horticultura din punct de vedere peisagistic, mecanismul doarme de mulți ani, nu-l mai administrează nimeni…”, a declarat Moşiu.
Alesul a venit însă cu ideea ca în zona centrală a oraşului să fie amenajat încă un ceas al florilor, unul în premieră în România.
„Ideea mi-a venit citind un material al unui suedez care a descoperit că plantele își deschid florile la anumite ore din zi sau din seară. Am considerat că Timișoara, fiind denumit orașul florilor (…), ar merita un ceas vegetal în care cadranul este marcat de diferite plante, iar vestirea orelor o dă deschiderea sau închiderea florilor. Ar fi o premieră, cel puțin în România. Ceasul florilor, de data asta se va numi ceasul florilor, ar putea fi amplasat ori pe peluza din zona muzeului (n.r. – Muzeul Banatului din Piaţa Huniade), unde e punctul zero al orașului, ori pe o locație din parcurile centrale”, a explicat consilierul PNL.
Moşiu a făcut şi o documentare cu privire la florile care ar putea fi admirate înflorind în funcţie de oră. El spune că a discutat despre această iniţiativă a sa şi cu primarul Nicolae Robu, care s-a arătat deschis la idee.
„Ar fi un nou ceas al florilor, care să marcheze orele prin deschiderea sau închiderea florilor. Ar fi o premieră şi chiar un punct de maxim interes turistic. Pentru a exemplifica faptul că se poate cu florile existente la noi, am câteva exemple începând cu florile matinale. La ora 5 dimineaţa îşi deschid florile dovleacul şi macul, la ora 6 păpădia, cicoarea şi susaiul, la ora 7 podbalul şi luceafărul, la ora 8 calea-calului, la 9 – socotiţa, la 10 măcrişul iepurelui, între orele 11 şi 12 plămănărica şi laurul, apoi urmează florile de amiază, cum ar fi în jur de ora 13 zorelele, la ora 16 barba împăratului, la ora 17-18 primula, la ora 19 opaita şi în sfârşit, la ora 20, o floare nobilă, regina nopţii, şi în jur de ora 20 se poate observa un maxim de parfum al muşcatelor. La ora 21 este o plantă care se numeşte silene nutans. Imaginaţi-vă cât de pitorească ar fi existenţa acestui ceas al florilor, care ar puncta tradiţia pe care o are oraşul în acest frumos domeniu”, a concluzionat consilierul Simion Moşiu.
Alesul crede că amenajarea unui astfel de ceas ar trebui să fie o provocare atât pentru peisagişti, cât şi pentru administraţia locală. Investiţia ar fi, după estimările sale, de până în 10.000 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!