Centrul de zi pentru copiii cu dizabilităţi „Podul Lung” a fost inaugurat marţi de oficialii Primăriei Timişoara, dar urmează să fie dat în folosinţă de-abia la finele lunii mai, până atunci urmând să fie dotat corespunzător. Centrul a fost reabilitat printr-un proiect pe fonduri europene, valoarea investiţiei fiind de 3,94 milioane lei. Lucrările au fost executate de o firmă din Braşov aflată în insolvenţă, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, dar care a reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul.
„Suntem în faţa unui obiectiv foarte important, Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi Podul Lung, proiect cu finanţare europeană care a beneficiat de un suport de 3,9 milioane de lei. Alocaţia iniţială pentru acest proiect a fost de 5,1 milioane de lei, dar am reuşit să ne încadrăm în această sumă de 3,9 milioane de lei în urma licitaţiei pentru execuţia lucrării, astfel încât putem vorbi despre o economie de 1,2 milioane lei. Aceşti bani, alături de alţii, economisiţi pe alte proiecte, se constituie într-o sumă din care vom finanţa în continuare alte proiecte, tot pentru Timişoara, deci nu se vor duce în alte părţi. Această clădire a fost reabilitată din toate punctele de vedere, şi în exterior şi în interior, a fost consolidată şi echipată corespunzător pentru a oferi condiţii foarte bune, zic eu, pentru îngrijirea acestor copii. Lucrările au demarat în 1 februarie 2013 şi au avut ca termen 14 martie 2014. Urmează să fie dat în folosinţă, e gata absolut totul. Înainte a fost tot aici centrul, dar era o clădire părăginită”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Centrul de zi „Podul Lung” are în prezent aproape 50 de beneficiari, de la copii cu handicap în vârstă de 3 ani până la persoane de 18 ani. Oficialii primăriei au povestit că au fost proteste din partea părinţilor atunci când centrul s-a închis pentru reabilitare, oamenii temându-se că nu va mai fi redeschis. Centrul a funcţionat între timp în alte spaţii, până la finalizarea lucrărilor. Copiii cu dizabilităţi sunt aduşi dimineaţa, cu două microbuze, la centru, unde pot urma diverse terapii, individual sau în grup.
„Avem două microbuze, dimineața merge mașina, îi ia pe copii de acasă, sunt puncte de întâlnire cu părinții copiilor, iar după-amiază îi duce spre casă. Sunt servicii gratuite, de luni până vineri. Sunt aduși aici de la ora 8 până la 13.30. Suntem angajații Direcției de Asistență Socială Comunitară. Avem și cazuri sociale, dar sunt și familii care o duc bine din punct de vedere financiar. Centrul nostru este un ajutor foarte mare, pentru că, în primul rând, copiii au nevoie de un loc unde să facă tot felul de activități și de abilitare-reabilitare și chiar se văd progresele. Avem ergoterapie, care vizează motricitatea fină a mânuțelor cu tot felul de activități, se face logopedie, pentru stimularea limbajului, se face kinetoterapie, pentru recuperarea motorie, se fac foarte multe cluburi – de psiho-motricitate, de povești, ludoterapie – terapia prin joc, stimulare polisenzorială, club de dans, meloterapie, art-terapie, marionete. De obicei cluburile se fac cu mai mulți copii, trei-patru, în funcție de dizabilitățile pe care le au și de felul în care se potrivesc să lucreze împreună. Terapiile individuale sunt logopedia, kinetoterapia și ergoterapia. Avem și un program de abilitare-reabilitare, în care sunt copii care sunt integrați în școli speciale sau de masă, care vin numai pentru activitățile individuale. Acum funcţionăm în incinta Liceului Azur, am mai fost și pe Lorena, într-un spațiu de acolo”, a explicat Amina Dragoescu, psiholog în cadrul Centrului pentru copii cu dizabilităţi „Podul Lung”.
Pe viitor, numărul copiilor care beneficiază de serviciile acestei instituții ar putea creşte, dar pentru asta ar trebui să se mai facă angajări la centru.
„Suntem 19 persoane care lucrăm în acest centru, la 47 de copii. Numărul de copii ar putea crește, dar numai dacă se vor putea face angajări. Momentan, numărul de angajați este suficient pentru numărul de copii pe care îi avem. Sunt copii cu dizabilități care necesită muncă unu la unu. Pare că suntem foarte mulți angajați, dar la o grupă nu pot fi mai mult de cinci sau șase copii. Munca cu acești copii nu este grea, este meseria noastră, ne place ceea ce facem, ne implicăm și, când se văd progrese, ne bucurăm și noi. Avem satisfacția profesională, pe lângă bucuria părinților”, a conchis Amina Dragoescu.
Centrul de zi „Podul Lung” oferă servicii pentru copii între 3 şi 18 ani. Condiţiile sunt să fie din Timișoara și să aibă un certificat de încadrare în grad de handicap sau un certificat de la medicul specialist care să ateste o dizabilitate.
Trimite articolul
XA-si dori sa trimit actele pentru incadrare in grad
Buna ziua as dori sa iau legătura cu cineva de la centru numele meu este Lazar Raluca sunt din Timișoara