În capitala Banatului se va întâmpla… ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat anul acesta în Cluj-Napoca. Primăria Timișoara așteaptă proiecte de la organizațiile de tineret pentru a putea obține titulatura dorită.
„Am convenit cu organizațiile de tineret ca Timișoara să asume titlul de Capitală de Tineret a României în 2016. Este un parteneriat cu o bancă și o organizație europeană, cu filială în România, la Cluj, un ONG din Cluj afiliat la această organizație europeană. Bugetul pentru Tineret a fost mult crescut, a fost 400.000 de lei și îl vom face de 1 milion de lei în 2016. Presupune să avem o agendă cu activități pentru tineret, mai consistentă decât în orice an. Ceva similar cu ce s-a întâmplat la Cluj în 2015, pe formula de Capitală Europeană de Tineret. Știți cu toții că nu a fost vorba despre o titulatură care să fie cu girul autorităților europene, a fost tot pe o filieră non-guvernamentală, această calitate de Capitală Europeană de Tineret. Fix pe aceeași filieră mergem noi acum, pentru prima dată în România. Nu s-a mai făcut așa ceva, este primul an în care se face și, sperăm ca dincolo de suportul pe care consiliul local îl va asigura pentru proiectele organizațiilor de tineret să putem beneficia și de un suport din partea Guvernului României, din partea Ministerului Tineretului”, a explicat primarul Timișoarei.
Nu se știe momentan ce fel de evenimente vor fi organizate de Timișoara, dacă vom avea festivaluri de genul Untold sau doar mici activități culturale. Exista un zvon, la un moment dat, după ce a avut loc Untold la Cluj-Napoca, că reprezentanții asociației care au pus la cale festivalul au venit la Timișoara pentru a propune o colaborare pentru un eveniment asemănător, însă oficialii primăriei ar fi spus nu.
„Nu pot să vă dau exemple de evenimente, pentru că am deschis competiția de proiecte pentru Tineret. Tinerii vor veni cu tot ce consideră ei că este de interes pentru tineret, toate proiectele pe care le vor depune vor fi circumscrise ideii că Timișoara va juca acest rol. Vrem să fie mai multe lucruri de interes pentru tineri, din tot spectrul pe care ei îl consideră că vor fi de interes pentru ei. Nu venim noi, autoritățile, să le stabilim ce să facă, ci lăsăm la latitudinea lor să-și stabilească portofoliul de interes”, a mai spus Robu.
Întrebat dacă și-ar dori să aducă la Timișoara manifestări organizate în Cluj-Napoca, primarul a răspuns că nu vrea nimic din ce-a fost acolo.
”Nu doresc să influențez sub absolut nicio formă și tocmai de aceea nu indic nici măcar repere sau anumite linii pe care ei să se manifeste. Trebuie să fie o acțiune a tinerilor, pentru că e făcută pentru ei și eu am încredere în capacitatea lor de a-și identifica interesul și de a genera proiecte în acord cu interesul lor”, a completat edilul-șef.
O delegație a Timișoarei a fost deja în Cluj-Napoca pentru… documentare.
„Împărtășim din experiența pozitivă a altora și ne vom strădui să nu facem ceea ce n-a ieșit bine la alții”, a conchis Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!