Un exemplu recent, Primăria Timişoara a refăcut strada J.H. Pestalozzi. Şi nu cu bani puţini, pentru că vorbim de peste 280.000 de euro de la bugetul local, la o stradă de 600 de metri lungime.
Avem însă în continuare acelaşi păinjeniş de cabluri pe stâlpi. Asta înseamnă că am putea să ne trezim cu trotuarele sau carosabilul sparte din nou atunci când operatorii acestor reţele vor decide să le ducă în subteran.
Oficialii municipalităţii au explicat senini că nu se pot corela lucrările pentru că nu primăria trebuie să îngroape aceste cabluri. De altfel, la ora actuală la Timişoara se află în derulare o amplă operaţiune de ducere în subteran a reţelelor, multe trotuare din oraş fiind sparte în acest sens.
„Este imposibil să corelăm lucrările noastre, ale primăriei, care au un anumit grafic al finanţărilor, au anumite contracte în spate, cu lucrările de ducere în subteran a cablurilor pe care le fac operatorii, cu firmele contractate de ei. Şi atunci ni se întâmplă să reparăm trotuarele şi la un moment dat ele să fie sparte de către firmele care lucrează pentru operatorii de cabluri. Important este să ştie cetăţenii – pe noi nu ne costă nimic, ne costă doar deranjul care se produce în felul acesta. Firmele au obligaţia să readucă totul la forma iniţială pe banii lor”, spune primarul Nicolae Robu.
Cu alte cuvinte, refacem trotuarele, plătim pentru asta bani de la bugetul local, iar ulterior vine o firmă privată şi le sparge pentru că are graficul ei de lucrări.
„Ei au obligaţia să refacă totul aşa cum a fost”, susţine Robu.
Şi aşa, multe trotuare din oraş au ajuns să fie cârpite pe fâşii, dintr-un capăt în altul, acolo unde au fost sparte pentru ducerea în subteran a reţelelor. Pentru că nu se reface complet trotuarul şi rămânem cu aceste cârpeli. Iar într-o bună zi autorităţile ar putea constata că dă rău să stăm cu trotuarele peticite… şi am putea avea alte lucrări.
„Nu există soluţii acum, trebuie să înţelegem că, după ce s-a făcut acest rău mare, de-a lungul atâtor ani, corectarea lui presupune inclusiv astfel de situaţii. Noi nu putem lăsa trotuarele nereparate pentru că sunt într-o stare foarte foarte proastă şi atunci sigur că marşăm pe obligaţia lor de a reface totul cum au găsit”, afirmă primarul.
Îngroparea cablurilor – de la 2012 ajungem la 2016
Edilul spune că se aplică amenzi, iar firmelor care afectează spaţiile verzi prin realizarea acestor lucrări – pentru că se întâmplă şi asta – li se impută şi contravaloarea lucrărilor de readucere la stadiul iniţial dacă refuză să refacă ce au distrus. Firmele au primit somaţii.
„Dacă în două săptămâni nu readuc spaţiul verde la forma iniţială, nu plantează copacii pe care i-au distrus – pentru că avem în unele locuri copăcei foarte fragili care la o atingere cu un utilaj s-au rupt, s-au uscat – atunci vom face noi intervenţia şi le vom imputa contravaloarea lucrărilor, desigur însoţită această imputare de amendă. Nu avem alte pârghii”, anunţă Robu.
La Timişoara este în vigoare o hotărâre de consiliu local care prevedea obligativitatea îngropării cablurilor aeriene până la sfârşitul anului 2012.
HCL 184/28.04.2009 privind amplasarea subterană a reţelelor de transmisii de date şi transmisii de voce situate pe domeniul public şi privat al municipiului spune aşa: „Toate reţelele supraterane existente pe domeniul public şi privat al municipiului Timişoara vor fi îngropate până cel târziu la data de 31.12.2012”.
Oficialii primăriei speră să se întâmple asta măcar până în 2016.
„Marea greşeală a fost că s-a tolerat ca oricine să-şi poată poziţiona în aer tot felul de cabluri, fibre optice, şi acum noi trebuie să rezolvăm ceea ce s-a făcut rău de-a lungul zecilor de ani. E greu, dar la anul sper să putem avem totul în subteran. Practic pe toate străzile trebuie să se facă intervenţii pentru a nu mai avea niciunde cabluri aeriene”, a conchis primarul.
Articole pe aceeași temă:
Firmele care muta cablurile in subteran, obligate sa plateasca distrugerea spatiilor verzi
Cooperativa munca in zadar? Unii refac strazile, altii le sparg dupa la Timisoara
Peste 280.000 de euro pentru a reface strada Pestalozzi
Citiți principiile noastre de moderare aici!