Potrivit autorităţilor locale, în cursul nopţii s-a intervenit cu aproape 40 de utilaje şi 90 de tone de sare, de la ora 1.30 până dimineaţă, pentru deszăpezirea oraşului.
„Au fost vizate arterele de circulaţie, intersecţiile şi podurile cu trotuarele aferente, staţiile mijloacelor de transport în comun, alveolele şi peroanele, fiind tratate cu prioritate traseele de urgenţă. S-a intervenit cu soluţii antiderapante înainte de aşezarea zăpezii pe carosabil, procedeu ce a permis intervenţia ulterioară mai uşoară cu pluguri şi lame pentru degajarea zăpezii. În acest moment se circulă normal, pentru condiţii de iarnă, pe toate arterele din Timişoara”, afirma viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu, în cursul dimineţii.
Pe lângă muncitorii celor două societăţi care trebuie să deszăpezească străzile din oraş, Retim şi Drumuri Municipale, au intervenit şi zeci de angajaţi de la Horticultura, pentru curăţarea aleilor principale din parcuri. Retim şi SDM trebuie să se ocupe, prin contract, de 423 din totalul de peste 1.000 de străzi din Timişoara, potrivit primarului Nicolae Robu.
În următoarele ore vor fi curăţate de zăpada, manual, podurile şi trotuarele şi se va acţiona în continuare pentru degajarea zăpezii din intersecţii, dau asigurări reprezentanţii primăriei.
„Operaţiunile de deszăpezire vor continua pe parcursul zilei, în condiţiile în care prognoza meteo arată continuarea fenomenelor meteorologice până în seara zilei de 19 ianuarie”, spune Diaconu.
De trotuare trebuie să se ocupe și cetățenii. Cum timișorenii sunt obligați, printr-o hotărâre de consiliu local, să curețe zăpada din dreptul imobilelor în care locuiesc, primăria a achiziționat câteva zeci de freze de deszăpezire în acest scop, mai bine de jumătate dintre acestea fiind date în folosință consiliilor consultative de cartier din oraș.
În cursul nopţii au fost şi probleme cauzate de căderile de arbori în Timișoara. Astfel de incidente au avut loc de exemplu pe străzile Buftea şi Ion Inculeţ, dar oficialii municipalităţii spun că s-a intervenit imediat pentru degajarea spaţiilor publice sau arterelor de circulaţie blocate şi copacii au fost tăiaţi şi ridicaţi din zonele respective. În zona Pieței Doina un copac s-a prăbușit peste un autoturism.
„Unii copaci au ieşit cu tot cu rădăcină din pământ deoarece crengile erau pline de zăpadă. În unul dintre cazurile în care am intervenit am fost nevoiţi şi să ridicăm două maşini ca să putem tăia un arbore, le-am ridicat şi le-am pus ulterior înapoi”, a explicat viceprimarul.
Pompierii au intervenit, sâmbătă, şi pe Aleea FC Ripensia, în zona Stadionului Dan Păltinişanu, unde exista riscul ca unele crengi încărcate de zăpadă să se prăbuşească peste maşini. Circulaţia pe stradă a fost temporar blocată şi au fost tăiate crengile arborilor care ar fi putut să cadă pentru a evita producerea de pagube.
Dacă șoferii au avut emoții, iar unii pe bună dreptate, pentru că s-au ales cu mașinile avariate, cei mai bucuroși de sosirea ninsorii au fost copiii, care au ieșit la joacă și au făcut oameni de zăpadă.
Iarna vine din nou in Timis, cod galben de ninsoare si viscol
Citiți principiile noastre de moderare aici!