La Timişoara, prețul apartamentelor este în prezent cu 2,3% mai mare decât în urmă cu 12 luni (chiar 3% în cazul apartamentelor vechi cu două camere, cea mai populară categorie la achiziție), spre deosebire de București, Constanța, Brașov sau Cluj-Napoca, unde au loc în continuare scăderi ale preţurilor.
Potrivit indicelui calculat de un portal imobiliar, dintre marile orașe ale țării, cel mai puțin afectat de recesiune prin prisma scăderilor de preț a fost Timișoara. Aici, valoarea medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare s-a diminuat cu 39,4% în ultimii șase ani, de la un prag maxim de 1.329 de euro pe metru pătrat (atins în iunie 2008), până la un nivel de 805 euro pe metru pătrat, consemnat la finele lui februarie 2014. La polul opus, cel mai mare declin, de circa 53%, a avut loc în Capitală, de la 2.264 de euro pe metru pătrat în martie 2008, până la 1.058 de euro pe metru pătrat
Raportat la categorii de locuințe, în Timișoara, cele mai mici scăderi de prețuri au fost consemnate la apartamentele cu peste două camere – adică cele mai puțin „vânate” în general de către cumpărători în scop investițional. Astfel, locuințele cu trei camere s-au ieftinit în ultimii ani cu aproximativ 37% (de la 1.240, până la 778 de euro pe metru pătrat), iar cele cu patru camere sau mai mult, cu circa 38,5% (de la 1.174 la 722 de euro pe metru pătrat). Unitățile locative mai mici au consemnat însă un declin de peste 40%: 41% în cazul apartamentelor bicamerale (de la 1.368 la 807 euro pe metru pătrat) și peste 45% pentru garsoniere (de la 1.536 la 838 de euro pe metru pătrat).
În ultimii doi ani, prețurile cerute pentru apartamentele scoase la vânzare în orașul de pe Bega s-au menținut la un nivel relativ constant, în ușoară creștere în ultimele 12 luni, în ciuda oscilațiilor lunare (atât în plus, cât și în minus). Astfel, prețul mediu solicitat de proprietari la finele lunii februarie a acestui an – respectiv 805 euro pe metru pătrat util – este cu 2,3% mai ridicat decât în urmă cu 12 luni. Segmentul apartamentelor vechi a fost caracterizat de cea mai mare stabilitate: aici, prețul mediu cerut la ora actuală (792 de euro pe metru pătrat) este cu 1,9% mai ridicat decât la începutul anului trecut. Pe piața locuințelor nou-construite, variațiile au fost mai semnificative; per ansamblu însă, prețul actual, de 883 de euro pe metru pătrat, este cu 6% mai mare decât în primele luni ale lui 2013.
Citiți principiile noastre de moderare aici!