Paza asigurată de forţele de ordine a fost una destul de numeroasă. Poliţişti în civil ori în uniformă au fost o prezenţă discretă, dar destul de numeroasă. Reprezentantul UDMR Timiş spune, însă, că aşa este asigurată paza de obicei la astfel de evenimente.
„Comemorăm data izbucnirii revoluţiei maghiare de la 1848, momentul de naştere al naţiunii maghiare moderne. Aceste comemorări le începem întotdeauna la bustul lui Eftimie Murgu, pe care îl apreciem vizavi de activitatea politică şi solidaritatea faţă de revoluţia maghiară”, a spus Halasz Ferenc, preşedintele UDMR Timiş.
Pentru a 24-a oară, reprezentanţii UDMR au depus o coroană de flori. A fost prezent şi secretarul general al UDMR, iar din partea ambasadei a fost prezent ataşatul militar.
„Eu cred că în interiorul comunităţi maghiare în proporţie de peste 99 la sută această retorică naţionalistă este respinsă. Noi vrem să trăim într-o Românie prosperă şi nu vrem nimic împotriva românilor. Când vorbim despre drepturi pentru minorităţi, noi nu vrem să luăm de la nimmeni aceste drepturi” , a spus secretarul general UDMR Kovacs Peter.
La ceremonie au fost prezenţi şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, alături de prefectul de Timiş Eugen Dogariu.
„E regretabil că nu este peste tot ca în Timişoara. În România de astăzi nu trebuie să fie loc de naţionalisme exacerbate, conflicte interetnice. În Timişoara chiar cred că se dă un exemplu de înţelegere între etniile numeroase, care trăiesc aici de secole. Deşi cea mai mare minoritate etnică este cea maghiară – 4,85 la sută din populaţia Timişoarei, şi celelalte etnii şi cea maghiară sunt foarte bine primite de către majoritate. Şi ele au atituini impecabile în raport cu majoritatea. Aici este cheia acestei convieţuiri – în respectul reciproc”, a spus primarul Timişoarei Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!