Orașul de pe Bega este cu un pas mai aproape de a ajunge Capitala Culturală a Europei în 2021. În intervalul 7 – 11 decembrie, la Ministerul Culturii au fost prezentate dosarele tuturor orașelor din țară care s-au înscris în competiție. Au participat Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timișoara și Târgu Mureș. După evaluare, doar patru au mers mai departe: Baia Mare, Cluj, București și, desigur, Timișoara.
„O echipă minunată a muncit din greu pentru a ajunge aici. Suntem mândri de munca noastră, suntem mândri că am reușit să convingem. Suntem convinși că putem reuși și în finală. Astăzi e un moment extraordinar pentru oraș, pentru comunitate, pentru regiune. Mulțumesc miilor de timișoreni care au contribuit la crearea strategiei culturale și la crearea proiectului de candidatură”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Echipa TM2021 a fost formată din opt persoane la interviul de preselecție în fața juriului internațional. Astfel, au mers la București Simona Neumann (director executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană), viceprimarul Dan Diaconu, Teodora Borghoff (fundraiser, activist şi consultant pe proiecte europene), Andras Istvan Demeter (actor, regizor, manager cultural şi iniţiatorul a ceea ce a fost unul din cele mai mari festivaluri stradale din Europa Centrală, Festivalul Saltimbancilor), Simona Fiţ (trainer în transparenţă decizională şi iniţiator de campanii de advocacy), Loredana Gaiţă (arhitect şi urbanist, preşedintele Asociaţiei În Comunitate), Valentin Mureşan (antreprenor în industria software din Timişoara) şi Lavinia Răducanu (cântăreaţă, actriţă, profesor de canto şi fondatoarea şcolii de tinere talente ProMusica şi Cultura). Suportul logistic a fost asigurat de Mariana Mitar (office manager ATCCE) şi Nicolae Bâlc (responsabil parteneri internaţionali). Alături de echipa oficială s-a aflat și Nicolae Robu.
„Nu am fi reuşit să ajungem în acest moment fără sprijinul timişorenilor. A fost un proces lung, uneori dificil, dar am fost mereu încurajaţi de susţinerea, expertiza şi de încrederea primită de la cei care au crezut în proiect şi în potenţialul oraşului. Le mulţumim tuturor celor care ne-au scris, ne-au sunat, au participat la evenimentele şi la atelierele noastre, au răspuns la chestionare şi au stat de vorbă cu noi. Această primă victorie este a tuturor timişorenilor, am reuşit să găsim împreună conceptul şi să construim proiectul cultural care se potriveşte Timişoarei”, a transmis Simona Neumann.
Ce urmează?
A fost rândul Greciei și al României să nominalizeze orașe care să intre în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Pe lista finalistelor din Grecia sunt: Ermoupolis (Syros), Piraeus, Ioanina, Volos, Kalamata, Tripoli și Nafplion. Aceste orașe, împreună cu cele patru din România, vor continua să lucreze la dosarele de candidatură, pe care le vor prezenta din nou juriului, în septembrie 2016. În urma evaluării, jurații vor face un raport cu recomandări pentru orașul învingător. În final, la sfârșitul lui 2016, se va desemna formal câștigătorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!