Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la ediția cu numărul șase. Specialiștii de la Forbes analizează reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă, dar și rezultatele înregistrate la nivelul întregului județ. Se ține cont de salariul mediu brut, de PIB, de stocul de investiții străine directe, de rata șomajului, de numărul de firme fictive, de cifra de afaceri și profitul net mediu, precum și de rețeaua de drumuri publice modernizate și căile ferate, dar și de stocul de locuințe și de numărul de unități de învățământ.
Locul 1 a fost adjudecat de București, pentru al doilea an consecutiv, dar specialiștii de la Forbes spun că „mărimea și gloria trecutului nu mai reprezintă garanții ale succesului”.
Timișoara își păstrează locul 2 din clasament, obținut anul trecut, „între intenții și oportunități”. Sunt lăudate proiectele de smart city, cu internet public în centru, proiectul pilot de smart parking de la Modex, deși se spune clar că „în ciuda intențiilor bune, orașul de pe Bega nu excelează încă la capitolul Smart City”. Printre atuurile Timișoarei, cei de la Forbes mai menționează și aeroportul, structura spațială tradițională, businessurile de producție și industrie, precum și rata mică a șomajului din Timiș.
Primarul Nicolae Robu s-a lăudat cu distincția primită și spune că Timișoara este pe locul 1 în Topul Forbes Best Cities, „între orașele din provincie”.
„Noi recunoașteri ale performanțelor Timișoarei: 1. Locul 1 în Topul Forbes Best Cities, între orașele de provincie, 2. Premiul «Cel mai dinamic oraș din România». Evaluarea orașelor s-a făcut NU PE BAZĂ DE CÂRCOTELI și nici pe laude de sine sau imagine plătită, ci pe date provenite de la Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și listafirme.ro. Iată clasamentul, sec – e vorba de clasamentul Provinciei, accentuez, capitala fiind… capitală!”, a scris Robu pe Facebook, prezentând apoi lista cu locurile 2-9 din topul Forbes.
Topul Forbes Best Cities 2018 se prezintă în felul următor: București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Arad, Constanța, Alba-Iulia, Oradea, Sibiu, Iași, Pitești, Reșița, Suceava, Zalău, Ploiești, Târgu-Mureș, Giurgiu, Slatina, Târgu-Jiu, Miercurea-Ciuc.
Așa cum îi stă în fire, edilul-șef nu s-a putut abține să nu scrie o ironie la adresa celor care critică orașul sau nereușitele administrației locale, pe care îi face, indirect, proști.
„Mă întreb, cum or fi dormind după aflarea veștii acei indivizi care, aproape zi de zi, în campania lor deșănțată, patologică de-a dreptul, împotriva mea, prezintă Timișoara devansată ba de x, ba de y – așa…, un fel de outsider și ea, pe-acolo –! Indivizi asupra cărora te și întrebi, văzând cât de mare le este prostia, dacă există în realitate, tot așa cum se întreba ardeleanul privind la girafă, dacă există ea în realitate, dat fiind cât de lung îi este gâtul! :))”, a mai scris primarul pe rețeaua de socializare.
Mai mult, edilul-șef se laudă cu alte 12 titluri de „CEL MAI” obținute de Timișoara în ultimii ani. În viziunea lui, acestea sunt:
„1. Orașul Capitală a Culturii Europene pentru 2021
2. Orașul Best Destination pentru Turism
3. Orașul de Excelență în Urbanism
4. Orașul Cel Mai Dinamic
5. Orașul Cel Mai Bun din Provincie
6. Orașul cu Cea Mai Mare Creștere a Turismului
7. Orașul cu Cea Mai Extinsă Zonă Pietonală
8. Orașul cu Cea Mai Lungă Rețea de Piste de Biciclete
9. Orașul Cel Mai Recomandat pentru Investiții
10. Orașul cu Cea Mai Mică Fiscalitate Locală
11. Orașul cu Excelență în Implementarea Conceptului de Smart City
12. Orașul cu Cele Mai Multe Subsisteme de Transport Public (tramvaie, troleibuze, autobuze, minibuze, biciclete și vaporașe)
13. Orașul cu rată de reușită de 100% în implementarea de proiecte pe fonduri europene (35 din 35!) și cu absorbție apropiată de 100%, mai precis 95.34% din cât era cu putință să absoarbă (lămurire: dacă pt un proiect, suma aprobată e de 10 milioane euro, iar la licitație câștigă o ofertă care îl implementează cu 8 milioane euro, atunci suma maximă ce poate fi absorbită pe acel proiect este 8 milioane euro și nu 10 milioane euro, realizându-se o economie de 2 milioane euro; și asta e de laudă, nu de critică!)”.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/primaria-timisoara-premiata-de-o-asociatie-pentru-contributia-la-dezvoltarea-urbana-primarul-robu-isi-aroga-meritele/2043833
http://www.tion.ro/orasul-timisoara-nominalizat-la-premiile-emerging-europe-cu-proiectul-de-reabilitare-a-centrului-istoric/2050297
http://www.tion.ro/timisoara-a-primit-titlul-de-cea-mai-buna-destinatie-turistica/2048679
Citiți principiile noastre de moderare aici!