Tion.ro vă prezenta, la începutul acestei luni, imagini cu statuile care vor fi amplasate în Zona Cetate. Reacțiile cititorilor noștri nu au întârziat să apară. Majoritatea au spus că operele de artă nu sunt deloc reprezentative pentru Timișoara și că printre acestea ar trebui să se regăsească mai degrabă statuile unor personalități, cum ar fi Johnny Weissmuller, Eugeniu de Savoya sau Florimund de Mercy.
Reprezentanții primăriei au realizat chiar și un sondaj, prezentând și alegerile timișorenilor. Arhitecții care au fost implicați în proiectul de reabilitare a centrului istoric n-au mai ținut însă cont de ele, așa că în centrul istoric vom avea șapte statui: „Marea piramidă” și „Coajă de om”, de Mircea Roman; „Supermam” și „Eva” de Virgil Scripcariu; Ansamblu de coloane, autor Ion Nicodim; „De-a telefonul”, autor Bogdan Rață și „Totem”, de Mircea Roman. Aceasta din urmă are aproximativ trei metri înălțime, iar majoritatea operelor de artă sunt din bronz.
Nici primarului Nicolae Robu nu îi plac toate statuile ce vor fi amplasate în zona Cetate. Edilul spune că alegerea le-a aparținut specialiștilor care au lucrat la proiectul de reabilitare a centrului istoric.
„Indiferent dacă mie îmi plac sau nu, ele vor fi cele care au fost stabilite de către proiectanți. Când le vom avea în față o să îmi spun și punctul de vedere. Nu, acel sondaj a fost pus la dispoziția proiectanților, dar proiectanții stabilesc. Eu nu am spus niciodată că din ce se pune pe site alege primarul, dar cuvântul final îl au proiectanții. Nimeni nu are dreptul să impună o anumită soluție, mai ales când este vorba de artă, artiștilor”, ne-a declarat Robu.
Edilul-șef nu a știut să spună dacă cele șapte statui au fost realizate special pentru Timișoara. La o simplă căutare pe internet aflăm că… nu. De exemplu, lucrarea „Supermam” a lui Virgil Scripcariu a putut fi admirată de bucureșteni încă din iarna anului trecut. De asemenea, „Marea piramidă” a lui Mircea Roman a fost expusă la un muzeu din Târgu-Jiu în iunie 2014. O altă lucrare a lui Mircea Roman, „Coajă de om”, a fost prezentată pentru proiectul Instalart, fiind propusă pentru amplasare într-un parc de sculptură în Târgu-Jiu. Macheta acestei sculpturi a fost prezentată încă din luna februarie a acestui an.
„Statuile sunt statui unicat, nu știu dacă le aveau făcute în atelier sau le-au făcut anterior. Nu are nicio relevanță, nu a existat o astfel de prevedere în caietul de sarcini, să fie făcute special pentru Timișoara. Nu a fost prevăzut în proiect”, a explicat primarul Timișoarei.
Oricum, Nicolae Robu susține că timișorenii trebuie să se obișnuiască cu ideea că aceste statui vor fi amplasate în centrul istoric. Dacă în cazul pavajului a reușit să-i convingă pe proiectanți pentru așezarea pietrelor mai mari în zona centrală a străzilor pietonale, în acest caz susține că… specialiștii au ales.
„În general, lucrurile se cam întâmplă așa cum vreau eu, ca să nu fiu ipocrit, dar cum nimic nu este absolut pe lumea asta, nici această aserțiune nu are valoare de adevăr absolut. Una din situațiile de excepție în care lucrurile nu sunt așa cum le-aș fi făcut eu este și aceasta cu statuile. Noi trebuie să facem educație, populația trebuie să înțeleagă, dacă noi ne pretindem un oraș de oameni civilizați, atunci noi trebuie să înțelegem că dacă mergem într-un muzeu și vedem o statuie care nu ne place, dar este considerată de către criticii de artă foarte valoroasă, nu cred că avem dreptul să începem să o mâzgălim sau să o zgâriem. E dreptul oricui să se oprească să admire sau nu. Nu cred că cineva poate pretinde că într-o comunitate există o unanimitate de gusturi. Evident, gusturile sunt împărțite. Dar când e vorba de artă, trebuie să înțelegem că arta își are specificitatea ei. Eu recunosc că nu sunt specialist în arta plastică, am și eu gusturile mele, dar nu îmi pot permite să spun că o operă de artă plastică și apreciată că nu e valoroasă, pentru că nu îmi place mie”, a precizat Robu, care ne-a mărturisit că unele din cele șapte statui îi plac, altele nu.
Reprezentanții primăriei dau asigurări că operele de artă vor ajunge în centrul istoric până în 20 decembrie, dar nu se știe exact data amplasării lor. Statuile costă 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, cu tot cu TVA.
Lucrările de reabilitare a centrului istoric ar trebui să fie gata în 31 decembrie. Potrivit proiectului, străzile Sergent Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso, precum și piețele Sf. Gheorghe, Libertății, Unirii și Țarcului devin pietonale.
Totodată, vor fi pietonale și alte patru străzi din centrul istoric: Janos Bolyai, Dimitrie Cantemir, Augustin Pacha și Victor Vlad Delamarina, care sunt asfaltate de municipalitate.
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a centrului istoric este de 65,5 milioane de lei, din care 42 de milioane vin de la Uniunea Europeană.
Articole pe aceeași temă:
Lista statuilor care vor fi puse in centrul istoric al Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!