Topul celor mai bune oraşe pentru afaceri – 2015, clasament realizat anual de către revista Forbes, a fost întocmit pe baza unor criterii clar stabilite.
Ierarhia a fost realizată ţinându-se cont de zece criterii, fiecare cu o pondere de 10% în stabilirea clasamentului final: PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câștigul salarial mediu net, șomajul, investițiile străine în perioada 1991-2014, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, numărul întreprinderilor active, stocul de locuințe și facilitățile educaționale cu impact în piața muncii (școli profesionale, universități), notează cei de la Forbes.
Iar Top 10 se prezintă în felul următor: Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Oradea, Braşov, Arad, Piteşti, Târgu Mureş, Iaşi.
Sibiul, de exemplu, se situează pe locul 13, Craiova pe 15, Reşiţa pe locul 18, Deva pe poziţia 22, iar Drobeta Turnu-Severin pe 35 în acelaşi clasament.
„Timișoara revine pe locul 1 în topul Forbes – cele mai bune orașe pentru afaceri. Ierarhia a fost realizată pe bază a zece criterii cuantificabile foarte clar. În anul 2013 Timișoara câștiga același premiu, iar în 2014 titlul de cea mai dinamică economie și locul 2 în clasamentul general, după București. Iată că anul acesta depășim din nou Bucureștiul și ne clasăm pe primul loc. De notat o concluzie interesantă. Exporturile binomului Timișoara-Arad au fost în 2014 de 7,2 miliarde de euro, foarte aproape de cele 7,9 miliarde ale Bucureștiului. Perspective foarte bune pentru dezvoltare, însă și o nevoie uriașă de măsuri concrete pentru creșterea resurselor umane calificate”, concluzionează viceprimarul Dan Diaconu.
Județul Timiș este cel de-al treilea mare exportator din România, după capitala București și județul Argeș, cu al său oraș-reședință Pitești, unde se produc automobilele Dacia, explică realizatorii topului. Valoarea exporturilor a fost, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, de 4,53 miliarde de euro în Timiş, faţă de 4,75 miliarde de euro în Argeș.
Cei care au întocmit clasamentul mai enumeră ca avantaje ale Timişoarei legătura cu rețeaua de autostrăzi din Europa Centrală și de Vest şi facilitățile fiscale acordate de autorități investitorilor.
„Toate acestea au atras în orașul de pe Bega companii din domeniul automotive precum Continental, care are la Timișoara o fabrică cu 8.000 de angajați, în care a produs, din 2007 încoace, un număr de 40 de milioane de componente auto, Lisa Draxelmaier, Delphi Packard, Kromberg & SchubertTRW, Mahle, Dura, dar și din multe alte domenii industriale, precum producția de echipamente electronice, electrotehnice și din telecomunicații (Flextronics, Zoppas, ABB Rometrics, Luxten Lighting, ELBA-Philips, Alcatel, Deltatel)”, mai notează cei de la Forbes, care reliefează şi faptul că, în ultima perioadă, domeniul care a cunoscut o ascensiune fulminantă în Timișoara a fost IT-ul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!