Dacă fostul primarul al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu se plimbă pe la DNA în aceste zile şi este acuzat de abuz în serviciu, după ce în timpul mandatului său clubul Poli, patronat de Marian Iancu, s-a bucurat de milioane de euro de la bugetul local, nici actuala administraţie, care a găsit o altă variantă pentru a finanţa fotbalul, nu prea are linişte cu aceste finanţări.
Pe fir a intrat din nou Curtea de Conturi, auditorii instituţiei constatând că nici în cazul ACS Poli că nu s-a respectat legea, deşi de această dată nu mai vorbim despre un club privat, ci o structură în care s-au asociat Consiliul Local Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Universitatea Politehnica. Şi nu doar în cazul finanţării cluburilor sportive s-a constatat asta, ci şi a asociaţiei care pregăteşte candidatura Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, asociaţie la care primăria este membru fondator.
„Avem cinci asociaţii, patru de sport, pentru fotbal, rugby, baschet şi handbal, a cincea Timişoara Capitală Culturală Europeană, asociaţii la care consiliul local are statut de membru constituent, şi avem deocamdată probleme cu Curtea de Conturi. Şi în privinţa Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană s-a decis fix la fel, numai că auditoarea nu a avut timp să intre în detalii că trebuia să plece în concediu, aşa s-a nimerit. Dar scrie că este ilegală şi această asociere, fix cu aceleaşi motivaţii (…), ea spunea că nu aveam voie să ne asociem şi să plătim cotizaţie, discuţia a fost de-a dreptul ridicolă”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Edilul a explicat că municipalitatea a depus o contestaţie şi speră acum să obţină câştig de cauză.
„Încă nu s-a judecat contestaţia noastră în instanţele Curţii de Conturi. Deocamdată nu este cu titlu executoriu ceea ce a concluzionat auditoarea care a avut o misiune la Primăria Municipiului Timişoara. Consilierii locali au votat de bună-credinţă alocarea de sume importante pentru sportul timişorean şi pentru candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii, şi nu pot decât să sper că nimeni nu va avea nicio problemă derivată din votul respectiv. De ce îmi exprim această speranţă? Pentru că trăim vremuri în care auzim aproape zi de zi despre abuzuri în serviciu, rea-credinţă, corupţie şamd. Eu încă mai cred că în Curtea de Conturi mai există suficienţi oameni corecţi… Dacă pierdem, decizia rămâne executorie, vă daţi seama ce consecinţe ar fi?”, a mai declarat Robu.
În cazul unui răspuns negativ, primarul Timişoarei dă de înțeles că ar putea fi abandonată cursa pentru titlul de Capitală Culturală a Europei, în condiţiile în care dosarul de candidatură trebuie depus în scurt timp.
„Nu am prea putea continua nici pregătirea pentru competiţie. În curând trebuie depus dosarul de candidatură – dacă nu greşesc, în 10 octombrie este termenul – şi în această perioadă evident că trebuie plătiţi experţi internaţionali care lucrează la dosar (…) Toată lumea merge aşa. Şi în sport sunt sute, poate mii de asociaţii, şi la candidatură, după câte ştiu eu, toate oraşele au astfel de asociaţii, de altfel este şi o cerinţă, să se gestioneze candidaturile prin astfel de asociaţii. Şi această asociaţie a fost creată în legislatura anterioară, eu şi consiliul local n-am făcut decât să continuăm susţinerea ei, s-a modificat cotizaţia pe măsură ce nevoile financiare au devenit mai mari”, a afirmat Robu.
Consiliul Local Timişoara a aprobat, în primăvară, majorarea cotizaţiei de care beneficiază Asociaţia Timişoarei Capitală Culturală Europeană – aproape 100.000 de euro pe an.
Reprezentanţii municipalităţii se bazează pe faptul că, atunci când au fost constituite toate aceste asociaţii, a existat girul Judecătoriei, în conformitate cu legea, iar Prefectura Timiş nu a constatat apoi că asocierile şi alocarea finanţărilor ar fi ilegale.
„După avizele de legalitate primite de la specialiştii instituţiilor, consiliul local, consiliul judeţean, urmează filtrul de legalitate al Instituţiei Prefectului (…) În cazul pe care îl discutăm, al celor cinci asociaţii, peste toate aceste filtre de legalitate vine o sentinţă a Judecătoriei care spune că totul este legal, că asocierea acestor structuri ale administraţiei publice este legală şi implicit sunt legale documentele care stau la baza asocierii, statutul şi actul constitutiv, documente în care este stipulat că se plăteşte o cotizaţie”, a mai explicat Robu.
Cât despre faptul că Ciuhandu este anchetat pentru abuz în serviciu în cazul Poli, Robu afirmă că în timpul mandatului său lucrurile au stat altfel, fiind vorba, la vremea respectivă, despre finanţarea unei societăţi comerciale.
Articole pe aceeași temă:
Aproape 100.000 de euro pe an pentru Timisoara Capitala Culturala. Ce noua gafa a facut primaria?
Gheorghe Ciuhandu, la intrarea in sediul DNA: Nu am ce sa regret!
Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, la DNA pentru abuz in serviciu
Citiți principiile noastre de moderare aici!