Timișoara este, oficial, prima Capitală a Tineretului din România. Se anunță un an încărcat pentru tineri, în care li se promite că ideile lor vor fi ascultate și chiar puse în valoare.
„Este prima oară când se întâmplă așa ceva în România… mă bucur că în Timișoara. Ministerul Tineretului și Sportului își arată întregul suport pentru acest concept, este primul dintr-un lung șir. Sperăm că anul viitor să fie și alte orașe care să își asume acest titlu. Acele orașe care devin Capitala Tineretului din România vor organiza Gala Națională a Societății Civile. De-abia aștept să ne vedem la Timișoara, în noiembrie, când vom organiza această gală”, a spus Andrei Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.
Ce înseamnă totuși acest titlu pentru Timișoara? Tinerii vor fi băgați în seamă mai mult ca până acum și vor putea propune fel de fel de proiecte. Sunt așteptate cu idei toate organizațiile de tineret din oraș.
„Tinerii au oportunitatea de a se implica în activități în care în mod normal nu s-ar implica. Noi vom crea un cadru în care ei pot să vină cu idei și propuneri de proiecte pe care tot ei le pot implementa. Fundația vrea să-și asume doar un rol de coordonare și cumva de consultanță și implicare pentru a susține organizațiile și tinerii, dar, de fapt, toate activitățile și programele vor veni ca propuneri și implementare din partea tinerilor. Vor fi trei tipuri de proiecte, cele mai pe care le va implementa fundația și la care sperăm să aducem un număr foarte mare de tineri, gen concerte, proiecții, activități în spațiul urban, plimbări pe biciclete, apoi vor fi activități care se întâmplă în mod normal în Timișoara și care vor fi incluse sub umbrela capitalei și al treilea tip de proiecte sunt cele noi pe care organizațiile și tinerii le vor gândi și le vor implementa special pentru capitală și pentru care va exista un buget”, a explicat Simona Herczeg, coordonatorul programului Timișoara Capitala Națională a Tineretului din România.
Potrivit acesteia, va fi organizat un fel de concurs, iar organizațiile de tineri vor putea aplica pe o platformă care va fi pusă la punct în perioada următoare.
„Programul se lansează, de fapt, pe 2 mai. Vom avea o secțiune unde pot fi propuse proiecte, nu vor avea un buget foarte mare, dar vor fi direcționate pe pilonii programului. Vom avea și consultări, în aprilie, la care invităm toți tinerii și toate organizațiile”, ne-a mai spus Simona Herczeg.
Timișoara va găzdui cel puțin la fel de multe evenimente câte au fost în Cluj în 2015
Potrivit lui Mihai Vilcea, reprezentat al Fundației Județene pentru Tineret Timiș, care coordonează activitatea și programul Timișoarei Capitală Națională a Tineretului, în Timișoara vor avea loc „cel puțin la fel de multe evenimente pentru tineri câte au fost în Cluj anul trecut”.
„Programul se bazează pe câțiva piloni în care ne dorim să aducem în discuție problematica tineretului, Timișoara este unul dintre orașele cu cel mai mare număr de tineri din țară, ne dorim să animăm spațiul urban și la sfârșitul programului pilot Timișoara să fie un exemplu de foarte bună practică în ceea ce înseamnă implementarea politicilor în domeniul tineretului. În următorul an, Timișoara va avea evenimente pentru tineret cel puțin la fel de multe câte au fost în Cluj ca și capitală europeană, cu atât mai mult cu cât colaborarea dintre noi și Cluj este una activă”, a explicat Vilcea.
Toate evenimentele programate pentru acest an în Timișoara vor fi incluse sub această titulatură. Potrivit primarului Nicolae Robu, capitala Banatului este cea mai potrivită să dețină această titulatură în acest an.
„Avem potențial în Timișoara, din toate punctele de vedere, încât să dovedim că un astfel de concept poate fi de reușită. Dincolo de ce se va întâmpla cu ocazia proiectului, dincolo de toate evenimentele din care tinerii se vor putea înfrupta, nu la tot pasul se poate întâlni un astfel de parteneriat în care pot conlucra atât firme private, cât și ONG-uri, cât și autorități publice alese și autorități ale statului. Este trist că în vremurile pe care le trăim, chiar în Europa, într-un număr important de țări, tinerii sunt marginalizați, se întâmplă ca 20-25 la sută dintre tinerii aflați la vârsta la care ar trebui să muncească să nu aibă un loc de muncă, să se simtă la periferia societății, cu toată drama pe care o asemenea societate o atrage. Să luăm măsuri pentru ca în România așa ceva să nu se întâmple. Eu mă bucur că în Timișoara avem o situație privilegiată, în care nu există șomaj. Când spun asta se înțelege că nici pentru tineri. Orice tânăr al Timișoarei își poate găsi loc de muncă și au locuri de muncă practic toți tinerii Timișoarei. Suntem datori să purtăm o grijă specială tineretului nostru, pentru că de modul în care facem lucrul acesta depinde viitorul comunității locale în care trăim, depinde viitorul țării noastre”, a explicat Robu.
Potrivit autorităților locale, vom avea activități culturale sau artistice în mai multe spații publice din oraș. Tinerii din asociații sunt invitați să participe la un concurs pentru identitatea vizuală a programului, ei putând trimite idei în acest sens la adresa de e-mail capitala@fitt.ro.
Bugetul întregului program nu este foarte mare. Primăria Timișoara pune la bătaie 1,2 milion de lei, tot bugetul pentru proiectele din tineret, iar o bancă ce va sponsoriza programul anunță că dă 200.000 sau 300.000 de euro pentru Timișoara Capitala Tineretului din România. De la București nu se promit bani, mai ales că întreg bugetul Ministerului Tineretului și Sportului pentru programele de tineret pe toată țara este de… 2,5 milioane de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!