Timişoara va dispune, în acest an, de un buget total de 1.391.159.930 lei (aproximativ 309 milioane de euro). Bugetul total este compus din bugetul local, în sumă de 1.112.250.490 lei, bugetul instituţiilor publice, împrumuturi în valoare de circa 7 milioane de lei şi fondurile externe nerambursabile. Suma este un record în ultimii ani. Pentru a face o comparaţie, bugetul Timişoarei în 2013 a fost de aproximativ 294 milioane de euro. În 2012, ultimul an de mandat al administraţiei Ciuhandu, bugetul total al Timişoarei a fost de 980 de milioane de lei (aproximativ 225 milioane de euro)
Investiţii noi şi vechi în infrastructura de transport
Valoarea totală a investiţiilor preconizate de Primăria Timişoara în 2014 este de peste 122 milioane de lei, din care 118 milioane sunt din bugetul local (reprezentând mai bine de 10 la sută din bugetul local total). Faţă de anul trecut, primăria va creşte anul acesta bugetul pentru investiţii cu aproape 30 de milioane de lei.
Mai bine de o treime din aceşti bani, mai exact 48,6 de milioane de lei vor merge pe modernizarea infrastructurii de transport. Astfel, transportul în comun primeşte anul acesta, pentru investiţii, 11,6 milioane de lei, din care 7,6 milioane de lei pentru achiziţia a 30 de autobuze articulate şi a unui autocar (proiect ce se regăsea şi în bugetul de anul trecut), 500.000 de lei pentru achiziţionarea de microbuze şi 3 milioane de lei pentru reabilitarea de tramvaie.
De asemenea, municipalitatea a pregătit şi 561.000 de lei pentru actualizarea unor studii şi proiecte mai vechi ce vizează reabilitarea liniilor de tramvai, cum ar fi cea de pe Calea Stan Vidrighin, Calea Buziaşului, Bogdăneştilor, Cetăţii, Avram Imbroane, Ana Ipătescu-Drubeta, Ardealul sau Ioan Slavici-str. Polonă. 130.000 de lei se vor duce şi pe un studiu de circulaţie la nivelul polului de creştere Timişoara.
Tot la capitolul Transporturi intră şi podurile şi pasajele din Timişoara, care primesc anul acesta 7,4 milioane de lei. Majoritatea banilor, mai exact 6,5 milioane de lei se vor duce pe realizarea proiectului de extindere a pasajului Jiul. Alte 900.000 de lei se vor duce pe studii şi proiecte pentru extinderea pasajului Popa Şapcă, realizarea unui nou pasaj în zona Solventul, construirea unui nou pasaj în Piaţa Victoriei, precum şi reabilitarea mai multor poduri, printre care Eroilor, Ştefan cel Mare, Tinereţii, Muncii şi a podului metalic aflat la capătul străzii Ady Endre.
Reabilitarea şi modernizarea străzilor primesc 28 de milioane de lei. Banii se vor duce pe continuarea lucrărilor de pe străzile Muzicescu, Câmpului, Anul 1948, sau Gh. Cotoşman.
La subcapitolul lucrări noi sunt prevăzuţi 1,5 milioane de lei pentru realizarea drumului de legătură şi a utilităţilor aferente între strada Popa Şapcă, Calea Aradului şi str. Oituz, 1,9 milioane de lei pentru amenajarea zonei Weismuller-Laurenţiu Nicoară, 1,1 milioane de lei pentru amenajarea străzii Mircea Neamţu, 2 milioane de lei pentru realizarea unui drum de legătură între Calea Buziaşului şi strada Siemens şi 10 milioane de lei pentru continuarea amenajării Inelului IV de circulaţie şi legarea acestuia de str. Demetriade.
Alte proiecte, cum ar fi realizarea de parcări supraterane, sau reamenajarea bulevardului Regele Carol I, din Piaţa Kuttl şi până la bulevardul Iuliu Maniu, prin trecerea liniilor de tramvai pe mijlocul drumului şi realizarea de două benzi pe sens, primesc doar bani pentru studii de fezabilitate şi proiecte tehnice.
Alte proiecte vizează realizarea unei noi linii de tramvai între Gara de Nord şi Spitalul de Copii, lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor sau modernizarea străzii Gr. Alexandrescu, între Calea Torontalului şi Calea Aradului.
Reabilitarea clădirilor istorice, reabilitări termice
Peste 17 milioane de lei din bugetul pentru investiţii al Primăriei Timişoara pe anul 2014 sunt acordate pentru reabilitarea clădirilor istorice, reabilitarea termică a mai multor blocuri şi achiziţia de imobile.
Astfel, programul de reabilitare a clădirilor istorice va primi, în acest an, 4,5 milioane de lei, în timp ce aproximativ 5,5 milioane de lei se vor duce pe reabilitarea termică a mai multor blocuri, cum ar fi cele de pe Piatra Craiului nr. 1, Coriolan Brediceanu 13-15, Stelelor nr.6, Dropiei nr. 7, etc.
Câteva sute de mii de lei vor fi cheltuite pentru asistenţa tehnică necesară reabilitării a 72 de blocuri, precum şi alte studii şi proiecte necesare continuării acestui program.
Vor fi continuate şi lucrările de extindere a reţelei de apă şi canalizare în municipiul Timişoara, pentru care au fost alocate 2 milioane de lei.
De asemenea, autorităţile locale acordă 85.000 de lei pentru studii şi proiecte necesare realizării de fântâni ornamentale, cum ar fi pe strada Aştrilor, şi execuţia de fântâni forate în municipiu.
Pentru extinderea reţelei de iluminat public în Timişoara, sunt alocate 5 milioane de lei.
Bugetul total al capitolului Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică este de aproape 31 de milioane de lei.
Sănătate, învăţământ şi sport
Dacă anul trecut Primăria Timişoara aloca 3 milioane de lei pentru construirea Corpului B al Spitalului de Copii, bani care nu au mai ajuns să fie folosiţi, anul acesta administraţia locală alocă 5 milioane de lei. Alte aproximativ 3 milioane de lei se alocă pentru extinderea Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Municipal.
Pentru dotări ale spitalelor Louis Ţurcanu, Municipal şi Victor Babeş, primăria alocă anul acesta peste 10 milioane de lei. Bugetul total de investiţii în sănătate este de circa 18 milioane de lei.
Interesant este că una dintre cele mai mari investiţii ale Primăriei Timişoara este la capitolul sport. Pentru continuarea lucrărilor la Sala Polivalentă a Politehnicii, municipalitatea alocă în acest an 9 milioane de lei, după ce alocase 7 milioane de lei şi în 2013. 700.000 de lei se vor duce şi pe reabilitarea Sălii Constantin Jude.
De asemenea, vor fi alocaţi bani şi pentru studii de fezabilitate şi proiecte tehnice pentru viitoarea sală polivalentă a Timişoarei, precum şi pentru realizarea celor patru bazine de înot, acest ultim proiect regăsindu-se şi în bugetul de anul trecut.
Pentru execuţia skate-park-ului se vor acorda 500.000 de lei, la fel ca şi pentru modernizarea Parcului Pădurice şi ecologizarea bălţii de pe strada Lămâiţei.
Vor fi, de asemenea, alocaţi bani şi pentru realizarea de studii şi proiecte pentru reamenajarea Parcului Central, a stadionului nou de 42.000 de locuri şi pentru modernizarea Parcului Cetăţii.
Investiţiile în învăţământul timişorean sunt preconizate la peste 8 milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru extinderea grădiniţelor PP 26, PP 33 şi PP 22, lucrări în valoare de peste 2,7 milioane de lei. Alte două milioane de lei vor merge pe achiziţia de imobile pentru liceele din Timişoara.
Aproape 700.000 de lei vor merge pe studii şi proiecte privind reabilitarea unor licee din Timişoara, precum C.D. Loga, J.L Calderon, Lenau sau William Shakespeare.
Proiectul de buget al municipiului Timișoara pe anul 2014 va intra în dezbatere publică luni, de la ora 16, în sala de consiliu a primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!