Este pentru prima dată când Timișoara merge la IMTM 2018 – „International Mediterranean Tourism Market”, celebrul târg de turism din Israel care a ajuns la ediția cu numărul 24. Reprezentanții Timișoarei au loc la standul României, alături de Consiliul Județean Cluj, Agenția de Management a Turismului Bihor, CJ Maramureș, CJ Suceava și alte județe, dar și alături de firme care au mers să-și facă reclamă, ne spune Cătălin Iapă, consilier personal al primarului Timișoarei, unul dintre cei ce reprezintă capitala Banatului în Tel Aviv.
Cu ce iese în evidență Timișoara în Israel? Cu un traseu special pentru turiștii evrei, care cuprinde cele trei sinagogi rămase în picioare, cimitirul evreiesc și, bineînțeles, restaurantul cu specific evreiesc.
„Suntem foarte mulțumiți de rezultate. Ne-au vizitat standul în mod special operatori israelieni care aduc grupuri de turiști în România și sunt interesați să vină și în Timișoara, având în vedere că acum avem zbor direct de două ori pe săptămână. Au venit la stand și mulți evrei născuți în România, care s-au mutat în Israel. Ei ne-au spus că își petrec vacanțele des în România și sunt interesați de Timișoara. Am susținut și o prezentare a orașului și a obiectivelor turistice în fața celor interesați, care au apreciat pozele și filmulețele prezentate. Considerăm că participarea la acest târg este un plus în promovarea orașului și vom include și acest târg printre cele consacrate, la care Timișoara este prezentă an de an”, ne-a declarat Cătălin Iapă.
Reprezentanții primăriei au realizat și materiale speciale, prin care le prezintă celor din Israel patrimoniul evreiesc din Timișoara, dar și comunitatea. Cei mai mulți au fost însă interesați de ce este mai frumos în oraș, nu neapărat de ceea ce are specific evreiesc, ne-a mai spus Cătălin Iapă.
Cimitirul Evreiesc
Cimitirul din Calea Lipovei se întinde pe o suprafață de aproximativ șapte hectare și are 16.000 de morminte, care sunt îngrijite de către voluntari ai Comunității Evreiești din oraș. Tot ei sunt cei care le și povestesc istoria evreilor din Timișoara celor care ajung să viziteze zona. Cel mai vechi mormânt din cimitir datează din 1693 și este al medicului Azriel Assiel. Majoritatea din cei care se odihnesc în Cimitirul Evreiesc nu mai au rude în viață în capitala Banatului. Așa cum este cunoscut deja, foarte mulți evrei sunt plecați în Israel. Comunitatea din Timișoara are însă grijă așa cum trebuie de morminte, pentru care primește și donații din partea rudelor celor ce și-au găsit odihna veșnică aici. La Timișoara este înmormântat și rabinul Oppenheimer Zvi Hirsch, cunoscut drept „Rabinul miracol Oppenheimer”, o personalitate religioasă destul de cunoscută în Europa. Mausoleul său este loc de pelerinaj atât pentru evrei, cât și pentru cei care au alte confesiuni.
Restaurant Kosher
Evreii din Timișoara pun la dispoziția turiștilor, și nu numai, un restaurant kosher, care își deschide porțile cinci zile pe săptămână. Mâncarea preparată respectă absolut toate canoanele. Poate fi livrată și la domiciliu. Mai mult, aici sunt pregătite și mesele de sărbătoare, dar și cele pentru vârstnicii de care se îngrijește comunitatea timișoreană a evreilor.
Rugăciuni
Nu mai sunt mulți evrei în Timișoara, dar viața religioasă nu a suferit prea mari schimbări. Comunitatea evreilor ține rugăciuni zilnice, cu precădere în Or Hadash, mica sală de rugăciune din clădirea Comunității. În anul 1867, evreii din Timișoara aveau șase sinagogi, însă doar trei au rezistat vremurilor: cea din Cetate, cea din Fabric și cea din Iosefin.
Sinagoga din Cetate a fost ridicată între anii 1863 și 1865, cu o capacitate de 700 de persoane. Arhitectura este una de inspirație maură. Clădirea se află în centrul Timișoarei, este în restaurare, dar poate fi vizitată. Cea din Fabric a fost inaugurată în anul 1899, în stil neo-maur, după planurile arhitectului Lipot Baumhorn. Este una dintre cele mai impozante clădiri ale Timișoarei și a intrat recent în administrarea primăriei, care vrea să o reabiliteze și să o transforme în sală de spectacole. Sinagoga din Iosefin a fost construită în perioada 1906 – 1910, este una ortodoxă, este deschisă și în ziua de astăzi și poate fi vizitată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!