Administraţia Naţională de Meteorologie – CMR Banat Crişana a transmis o atenţionare de cod galben potrivit căreia de vineri, 3 februarie, de la ora 10.00, până în 5 februarie, la ora 20.00, aria ninsorilor va cuprinde treptat sud-vestul ţării.
„Local ninsorile vor fi abundente, iar stratul de zăpadă va depăşi 20 cm. Vântul va avea intensificări temporare, viscolind sau spulberând zăpada. Temperaturile vor varia între -18 şi -4 grade”, anunţă consilierul Iulian Găurean, de la Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul Primăriei Timişoara.
La Timişoara se circulă cu dificultate. Chiar dacă utilajele de deszăpezire nu au fost prea vizibile pe străzi, au reclamat şoferii, autorităţile locale au anunţat că s-a intervenit dis-de-dimineaţă pentru curăţarea carosabilului.
„Încă de la primele ore ale dimineţii, operatorii locali au început intervenţia pentru înlăturarea zăpezii şi combaterea poleiului, în diferite zone ale municipiului Timişoara”, au anunţat oficialii municipalităţii.
Muncitorii de la Retim, societate care răspunde de patru din cele şase sectoare în care a fost împărţit oraşul, au ieşit cu utilajele de deszăpezire de la ora 6.00 şi au intervenit pe principalele artere de circulaţie, în intersecţii şi pe poduri. S-a intervenit cu aproape 130 de muncitori, cu clorură de sodiu, clorură de calciu şi clorură de calciu solidă.
Cei de la Drumuri Municipale au intervenit cu începere de la ora 5.30 pentru deszăpezire şi combaterea poleiului în cele două sectoare de care se ocupă, spun reprezentanţii Compartimentului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
Dispeceratele unde puteţi sesiza probleme in caz de ninsoare sau polei
La dispeceratul Poliţiei Locale Timişoara s-au înregistrat patru sesizări în cursul dimineţii, solicitându-se îndepartarea zăpezii. Acestea au fost transmise mai departe spre soluţionare către Retim şi Drumuri Municipale.
În această perioadă, timişorenii pot face sesizări la dispeceratul asigurat în regim non-stop de Poliţia Locală, la numarul 0256/ 968, pentru a anunța probleme legate de drumuri impracticabile din cauza zăpezii sau a poleiului și alte situații de acest gen.
Celelalte dispecerate la care se pot face sesizări privind situaţiile de urgenţă în caz de polei sau zăpadă sunt la: Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de la Primăria Timişoara – tel. 0256/ 408.439 şi 0256/ 499.212, Poliţia Locală – tel. 0256/ 968 şi 0256/ 246.112, Retim – tel. 0256/ 499.537 şi 0256/ 293.529, Drumuri Municipale – tel. 0256/215.003, 215.004, 215.005 şi 215.006, Poliţia Rutieră – tel. 0256/ 402.703.
Timişorenii trebuie să-şi cureţe de zăpadă trotuarul din faţa casei
Şi trotuarele sunt majoritatea pline de zăpadă, un pericol pentru pietoni. Autorităţile locale reamintesc că există o hotărâre de consiliu local care obligă cetăţenii, asociaţiile de proprietari/ locatari, agenţii economici, instituţiile publice şi celelalte persoane juridice să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul clădirilor şi imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea. Totodată, trebuie îndepărtaţi şi ţurţurii care se formează pe clădiri. Cei care nu iau măsuri riscă amenzi, putând fi sancţionaţi contravenţional.
Recomandări în caz de ger si ninsoare
Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a transmis câteva recomandări pentru populaţie care trebuie respectate în zilele geroase:
-informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise prin mass-media;
– urmăriţi informările autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgentă;
-evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, prevenind astfel apariţia degerăturilor;
-dacă sunteti surprinşi în afara locuinţei, în călătorii, în mijloacele de transport, folosiţi numai drumurile principale, iar în cazul în care condiţiile meteorologice devin nefavorabile este recomandat să vă adăpostiţi într-o casă, pensiune, hotel, etc.
– evitaţi orice călătorie, dacă nu este necesară, dar dacă totuşi este necesar să plecaţi, luaţi-vă o îmbrăcăminte adecvată, călătoriţi numai ziua şi folosiţi şoselele principale;
– dacă plecaţi cu maşina, nu uitaţi lanţurile pentru zăpadă, lopata şi cablul de remorcare, pregătiţi combustibil de rezervă, verificaţi funcţionarea farurilor şi a sistemului de încalzire, nivelul antigelului şi al uleiului de motor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!