Decebal Anastasescu s-a născut în 1926, în Lugoj. A studiat în Timișoara, unde a fost profesor la Facultatea de Construcții, până în 1959, când a fost îndepărtat din învățământ, „din motive politice”. A lucrat mai apoi în proiectare, pentru lucrări specifice industriei miniere, apoi pentru structuri pentru lucrări hidrotehnice, însă mai târziu s-a angajat în cadrul IPROTIM, unde a proiectat o mare varietate de construcții.
„În urma cutremurului din 1977 a elaborat propuneri de modificare a condițiilor seismice pentru proiectare în zona Timișoara. În urma cutremurelor bănățene din 1991 a elaborat proiecte de consolidare și inițiative pentru reducerea riscului seismic care afectează construcțiile. Din 1992, are o activitate de consultant, verificator și expert. Este autorul a peste 30 de proiecte, dintre care multe au reprezentat soluții de performanță inginerească. (…) În 1990, timp de câteva luni, a fost ales prefect al județului Timiș, străduindu-se să contribuie la transpunerea în realitate a așteptărilor care au generat evenimentele din 1989. Este autorul a 130 de publicații. (…) Privită pe ansamblu, activitatea pe plan profesional și științific a domnului dr. ing. Decebal Anastasescu poate fi apreciată ca o contribuție reală și utilă la dezvoltarea activității de construcții”, susțin reprezentanții primăriei.
Marcel Nicolae Botscheller este originar din județul Alba, dar s-a mutat de mic cu bunicii etnici germani în județul Timiș. A studiat cursurile liceului de coregrafie din Cluj, iar apoi a activat ca balerin și solist balerin la Teatrul de Estradă din Deva. A făcut parte și din Ansamblul Armatei din București, iar din 1968 s-a mutat definitiv în Timișoara, unde a fost balerin sau coregraf la Consiliul Județean al Sindicatelor, Clubul Cultural CFR, Ansamblul Profesionist Banatul, Școala de Arte, secția de estradă a Operei Române din Timișoara, Teatrul Maghiar și Teatrul German de Stat din Timișoara și altele. A fost decorat și cu Meritul Cultural, dar a avut și o mulțime de alte premii și distincții. Botscheller a înființat, în 1971, formația de dans clasic și modern REFLEX, în cadrul Casei de Cultură a Studenților din Timișoara, singura formație de dans din România, cu cel mai premiat palmares.
„Prin activitatea artistică desfășurată cu dăruire și pasiune a reușit să promoveze pozitiv în plan internațional imaginea României și a Timișoarei”, spun oficialii instituției de pe C.D. Loga.
Cel de-al treilea cetățean de onoare, Viorica Bălan, s-a născut pe meleaguri bucovinene și a fost inginer chimist. S-a remarcat la Combinatul Petrochimic Solventul, unde a lucrat peste trei decenii, începând cu secțiile de producție și terminând cu Centrul de Cercetare. A avut o contribuție majoră la înființarea, în 1997, a Filialei Timiș a AGIR, fiind aleasă secretar general al acestei structuri teritoriale a Asociației Generale a Inginerilor din România.
„De numele său este legată elaborarea unor tehnologii avansate în domeniul solvenților organici și al plastifianților pentru fabricarea de mase plastice. (…) Calitățile sale de lider s-au evidențiat mai ales după 1989, când a organizat primele cercuri profesionale ale AGIR din Timișoara, nuclee ale Sucursalei Timiș în care a îndeplinit funcția de secretar. A participat la toate acțiunile care au contribuit la creșterea rolului și prestigiului acestei sucursale în viața economică și socială din Timiș și din întregul Banat. Un loc important în acest efort l-a ocupat contribuția sa la elaborarea conceptului strategic de dezvoltare a zonei Timișoara cu un capitol special privind calitatea. De altfel, pe baza propunerii sale, se organizează anual Săptămâna Calității Timișorene. În prezent, îndeplinește funcția de președinte al Societății de Vest pentru Calitate din AGIR”, spun reprezentanții primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!