Prin acest proiect pe fonduri europene, spălătoria Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara va fi transformată practic într-un centru medical modern, specializat în diagnosticarea antenatală a malformaţiilor fetale. Va fi reabilitat un imobil de aproape 550 de metri pătraţi de pe bulevardul 16 Decembrie 1989.
Proiectul, care are drept scop îmbunătăţirea diagnosticării malformaţiilor fetale în aria Timişoara – Vârşeţ prin dezvoltarea unor centre de excelenţă în domeniu şi implicit creşterea numărului de pacienţi care beneficiază de diagnostic antenatal, reducerea ratei de naşteri în cazul copiilor cu malformaţii şi o creştere a numărului de investigaţii medicale non-invazive, urmează să fie implementat în decurs de 17 luni.
Practic se va dezvolta un parteneriat între Spitalul Municipal Timişoara şi Spitalul General Vârşeţ din Serbia.
Prin intermediul acestui proiect, 60 de cadre medicale se vor specializa în diagnosticarea antenatală a malformaţiilor fetale, vorbim despre două centre medicale de excelenţă pentru diagnosticarea malformaţiilor fetale, un sistem comun de cercetare și diagnosticare a acestor malformații, o platformă web comună, campanii de informare şi realizarea unui număr de 20 de biopsii de vilozităţi coriale şi puncţii ombilicale, care permit stabilirea unui diagnostic prenatal.
Valoarea proiectului este de peste 2 milioane de euro, în mare parte fonduri nerambursabile. „Am semnat astăzi, împreună cu reprezentanţii Vârşeţului, contractul de finanţare pentru acest proiect. Părţii române, care este lider de proiect, prin Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timișoara, îi revine o sumă de peste 1,5 milioane euro, părţii sârbe îi revin circa 500.000 de euro. Se urmărește dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelență în domeniu, unul în Timişoara şi unul în Vârşeţ (…) Se vor achiziţiona echipamente foarte performante, cum ar fi ecografe 3D şi 4D, automat de acces pentru dublu şi triplu test, procesor de ţesuturi, aparat automat de colorare, aparat de biochimie, spectrofotometru monocromatoupgradabil, vor fi echipamente de ultimă oră, se va implementa și un sistem online comun de diagnosticare antenatală a malformațiilor fetale şi se va elabora un plan comun de acțiune pentru reducerea acestora”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Proiectul beneficiază de finanţare prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.
Spalatorie transformata in Centru de excelenta pentru diagnosticarea antenatala a malformatiilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!