La începutul lunii ianuarie, Aquatim a semnat un contract de colaborare cu o firmă din Israel pentru pregătirea unui proiect pilot privind o nouă metodă de contorizare a imobilelor. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 6 luni și prevede montarea unor contoare de branșament dotate cu o tehnologie de ultimă generație, la 63 de imobile din Timișoara. Noutatea acestor contoare constă în posibilitatea citirii indexului de la birou, direct de pe un server dedicat acestui program, fără a fi nevoie de un operator care să se deplaseze pe teren pentru a citi contorul. Astfel, toate datele transmise de contor softului sunt procesate direct de acesta, păstrându-se o evidență exactă a istoricului citirilor și a consumului de apă.
“Alegerea zonei unde se vor monta contoarele a ţinut cont de anumite caracteristici ale oraşului. Din punctul de vedere al Aquatim, Timişoara e împărţită în 16 brigăzi cu câte 15-16 carte. Când s-a ales o zonă pentru montarea acestor contoare, s-a stabilit alegerea celei mai mici carte, care are 63 de branşamente. Aceasta se află în zona formată din străzile Fraţii Buzeşti-Piaţa Sf. Nicolae-Franyo Zoltan-Sabin Drăgoi, undeva în zona Bogdăneştilor. Vom anunţa ulterior data de implementare concretă” au declarat reprezentanţii Aquatim Timişoara.
În Timișoara, contorizarea imobilelor a început în 1998 printr-un program de dezvoltare a serviciilor orășenești de utilitate publică, finanțat din fonduri europene, în cadrul căruia, până în anul 2002, au fost contorizate toate branșamentele. Efectele pozitive s-au resimţit imediat în scăderea la jumate a consumului de apă, şi implicit scăderea cheltuielilor pentru factura de apă. În perioada 2008-2011, Aquatim a montat 4000 de contoare cu transmisie radio care permit citirea de la distanță a consumului de apă de către un operator printr-un dispozitiv POS. Principalul avantaj al acestora este că permite citirea consumului de apă chiar și în situații mai dificile: contoarele se află pe domeniul privat și operatorul nu are acces la ele, căminele sunt inundate sau se află în locuri greu accesibile. În cazul în care se va decide implementarea pe scară mai largă a proiectului pilot, aceasta ar fi cea de-a treia etapă de contorizare a consumatorilor din Timișoara.
În prezent, în Timișoara există 27.000 de contoare de branșament care se citesc o dată la două luni. Data citirii contorului este înscrisă pe factură, în partea stângă în josul paginii. Contoarele montate prin proiectul pilot reprezintă un pas înainte în ceea ce privește transmiterea datelor, asigurându-se acuratețea citirii prin eliminarea factorului uman.
Citiți principiile noastre de moderare aici!