Lucrările de reabilitare a treptelor Catedralei Mitropolitane din centrul oraşului au început în primăvara anului 2013, reprezentanţii Arhiepiscopiei Timişoarei afirmând că se impuneau intervenţii, pentru că scările erau degradate. Vechile trepte au fost de fapt înlocuite cu altele din andezit, deşi decizia a stârnit critici, pentru că pe vechile trepte, desfiinţate azi, s-a vărsat sânge în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.
Comentarii a iscat şi preţul plătit, pentru că operaţiunea a costat aproximativ 100.000 de euro, iar banii au venit parţial de la primărie – s-au alocat 200.000 de lei de la bugetul local.
În vara anului trecut, după mai bine de un an de când au început lucrările, la noile trepte ale Catedralei Mitropolitane se făceau încă… finisaje şi reparaţii. Reprezentanţii primăriei, care au contribuit cu bani, au spus tot timpul că mitropolia este beneficiarul şi răspunde de lucrare…
Acum, cititorii noştri au reclamat faptul că trebuie să treacă prin apă pentru a intra în Catedrală, pentru că, atunci când plouă, bălteşte apa în zona de la intrare…
„Recent schimbate, treptele, cele noi, sunt montate greșit, astfel apa nu se scurge la vale, ci intră către Catedrala”, ne-a sesizat un cititor, care ne-a trimis şi mai multe fotografii cu ceea ce a rezultat în urma lucrărilor pe care el le numeşte „de mântuială” la Catedrala Mitropolitană Ortodoxa din Timișoara.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei spun însă că nu se poate să se întâmple aşa ceva, pentru că s-au luat măsuri împotriva intemperiilor…
„Treptele sunt din andezit brut. Sub podeţul treptelor şi sub treptele masive din andezit brut s-au injectat nişte soluţii speciale cu care s-au umplut toate golurile dintre andezitul special pentru piatră, pe bază de praf, şi treptele respective. Ulterior, treptele s-au ars cu flacără ca să fie antiderapante, rugoase, şi s-au hidrofobizat – o peliculă care ajută să alunece apa de pe trepte, după ce plouă foarte mult. Lucrarea este foarte bine făcută şi nu sunt probleme din punct de vedere tehnic. Apa nu are cum să intre sub podeţul treptelor sau sub structura de rezistenţă”, spune părintele Timotei Anişorac, inginer, care răspunde de construcţii şi patrimoniu.
Lucrările de la catedrală au fost executate de către firma Tehnodomus.
Fotografiile trimise le puteţi vedea şi dumneavoastră…
Citiți principiile noastre de moderare aici!