Un timișorean a scris pe un blog povestea unui bărbat care obișnuiește să se plimbe prin Păduricea din Girocului de vreo 30 de ani.
„Pentru că nu are mașină și nu e de acord că «trăim în epoca automobilului», circula cu bicicleta. Venea zilnic în parc, pe la orele prânzului, făcea o tură, își căuta un loc și se așeza, gândindu-se la viața care pentru el aproape a trecut. (…) Pe acest domn îl văd în parc de vreo 30 de ani. Dintotdeauna și-a plimbat aici cățeii, câteva generații de căței. Pe Paco, pe fiul lui Paco și mulți alții. E și el în vârstă, are vreo 85 de ani. Spune că atât timp cât trăiește va avea un cățel, pentru că «ce viață e aceea fără câine»? În ciuda faptului că niciodată (mă refer la ultimii 40 de ani) în acest parc nu a existat vreun incident provocat de biciclete sau de vreun câine, acestor domni primarul orașului le-a interzis să mai vină în parc și i-a obligat să-și abandoneze tabieturile de-o viață”, a scris Anton Kovacs pe blogul său.
Un alt timișorean ne-a scris pe adresa redacției că nu înțelege cum poate ajunge la canisită cu câinele, dacă intră din cealaltă parte a parcului. Va fi nevoit să ocolească, pentru că la intrarea în Pădurice au fost puse deja semnele de interdicție, iar aleea pe care este permisă plimbarea cu câini se află oricum la marginea parcului.
„Deci, în Parcul Pădurice este interzis accesul patrupedelor de orice mărime și formă! Cum vom ajunge în canisită dacă accesul este restricționat? Ocolim parcul? Cine a scris aberațiile astea? Semințe nu este voie, dar nuci?”, ne-a scris cititorul revoltat.
Primarul Timișoarei spune că a recurs la interdicție pentru că mai mulți oameni s-au plâns de timișorenii care își plimbă patrupedele prin parc. Tocmai de aceea, spune edilul-șef, s-a optat pentru amenajarea unui spațiu mai mare în care timișorenii să-și poată plimba animalele de companie.
„La canisită se poate ajunge pe aleea pe care accesul câinilor este permis. Există trasee care pot fi folosite de cei cu câini, pentru a ajunge la canisită. Dacă indicatoarele nu sunt puse încă, se vor pune. Cetățenii sunt foarte mulțumiți de modul în care s-a procedat în Parcul Pădurice. Am extins canisita, așa cum le-am promis celor care vin cu câini acolo și am extins-o destul de mult. Am împărțit-o în două, o parte dedicată câinilor mici, o parte dedicată câinilor mari. Am făcut o alee de promenadă în jurul canisitei, dedicată exclusiv celor cu câini și este o alee de doi metri lățime, deci o alee considerabilă. Evităm în modul acesta conflictele interminabile între cei cu câini și cei fără câini. Dacă nu sunt puse indicatoare peste tot, se vor pune, ca să fie foarte limpede și să scăpăm de aceste dispute care stricau bucuria oamenilor. Oamenii se duc în parc să se simtă bine și veșnic au apărut scandaluri. Am fost acolo și după ce am introdus aceste restricții și m-au oprit o mulțime de oameni să-mi spună că este foarte bine și că e liniște”, a explicat Nicolae Robu.
Anton Kovacs crede însă că decizia autorităților locale de a interzice accesul cu câini și cu biciclete îi învrăjbește, de fapt, pe timișoreni:
„S-a ajuns la situații inadmisibile, tot felul de țoape, jalnice rămășite ale unor vremuri demult trecute sau deșeuri abandonate ale migrației spre vest își permit să agreseze oamenii care se plimbă liniștiți împreună cu animalele de companie, așa cum o fac dintotdeauna. Strigă la ei, îi agresează verbal sau aruncă în parc momeli otrăvite. Iar autoritățile, prin interdicțiile impuse, încurajează acest comportament, sădind germenii unei societăți în care pegra primitivă și lipsită de cel mai elementar simț civic va face legea”.
Lucrările în fosta pepinieră a Timișoarei au început în urmă cu un an. Timișorenii vor admira acolo două lacuri cu nuferi, dar și șapte grădini tematice: italiană, grecească, spaniolă, englezească, cea cu flori aromatice, cea cu rosariu sau cea romantică. A fost amenajată și o zonă cu stâncărie, unde au fost aduse 500 de tone de piatră, dar și o canisită, împărțită în două: pentru câini mai mici și pentru câini mai mari.
Vizitatorii se pot bucura și de locuri de joacă – unul pentru copiii cu vârste între 2 și 14 ani și altul pentru copiii cu handicap, de un traseu pentru bicicliștii cu BMX, dar și de un mini-parc de skate, de o zonă cu echipamente de fitness, precum și de un teren de sport sau de o zonă de odihnă, unde va fi internet wireless.
În Pădurice au fost amplasate 11 șezlonguri de piatră, 83 de bănci, peste 90 de coșuri de gunoi și corpuri de iluminat fotovoltaice.
Reamenajarea Parcului Pădurice costă Primăria Timișoara peste 1,2 milioane de euro, adică peste 4,6 milioane de lei. Parcul ar fi trebuit să fie redeschis oficial la data de 15 iunie, însă ploile din ultima perioadă le-au stricat planurile autorităților.
Parcul Lidia a fost amenajat în anul 1900, fiind gândit ca o pepinieră cu o seră, un grajd și o casă, unde au fost crescuți mii de arbori ce erau plantați mai apoi în oraș. Între timp, pepiniera a fost mutată în Ciarda Roșie. Parcul a fost reamenajat 90 de ani mai târziu, structura actuală existând din 1999, când au fost conturate aleile.
Oficialii primăriei susțin că acesta este cel mai tânăr parc din Timișoara. Parcul delimitat de străzile Mareșal C-tin Prezan, Uranus, Aleea Sănătății și Versului se numește, oficial, Parcul Pădurice, în urma unei hotărâri de consiliu local, adoptată în luna decembrie a anului trecut.
Articole pe aceeași temă:
Primul incident in Parcul Padurice: o fetita a cazut de pe scara unui tobogan si s-a lovit la cap
Un cititor tion.ro acuza greseli de executie in Parcul Padurice
Parcul Padurice, aproape gata de inaugurat. S-a stabilit si daca e voie cu caini sau nu
Citiți principiile noastre de moderare aici!