În această perioadă, lunar, timişorenii racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice plătesc, retroactiv, o parte din căldura consumată în perioada 1 septembrie 2009 – 13 august 2010. În această bizară situaţie s-a ajuns după ce Prefectura Timiş a atacat în instanţă o Hotărâre a Consiliului Local Timişoara, prin care preţul de facturare al gigacaloriei se majora de la 1 septembrie 2009 de la 162,62 de lei la 187 de lei.
Actul fiind blocat în instanţă, timişorenii au continuat să plătească preţul mai mic la gigacalorie până în luna august, când municipalitatea a câştigat procesul. Ulterior, Colterm a decis să recupereze pierderile suferite de la timişoreni prin plata retroactivă a diferenţei de preţ. Astfel, lunar, fiecare familie racordată la sistemul centralizat de încălzire primeşte o factură ce reprezintă diferenţa de 24,38 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată în perioada 1 septembrie 2009 – 13 august 2010.
Neobişnuita factură dă naştere unor cazuri cel puţin ciudate. Cristian D. din Timişoara a scris pe adresa redacţiei www.tion.ro, reclamând faptul că el s-a debranşat de la sistemul centralizat de încălzire în vara anului 2010, iar acum s-a trezit că trebuie să plătească în continuare facturi la Colterm.
“Dacă eu mă duc la piaţă să vând 1 kg de roşii şi văd ca preţul pieţei e mai mic decât vreau eu să dau? Vând roşiile cu 2 lei unui cumpărător. După 5 luni, când preţul a crescut la 4 lei, mă întâlnesc întâmplător cu acelaşi cumpărător, am vreun drept să-i mai cer 2 lei în plus pentru roşiile vândute cu multe luni în urmă?”, se întreabă cititorul www.tion.ro, care acuză conducerea Colterm de discriminare.
Cristian a trimis o sesizare şi Colterm, reclamând această factură. În răspunsul societăţii de termoficare se arată că indiferent dacă timişoreanul mai este sau nu în prezent abonat al sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, dacă a primit căldură şi apă caldă de la Colterm în perioada 1 septembrie 2009 – 13 august 2010 va trebui să plătească această factură.
“Întrucât prin respingerea acţiunii Prefectului Judeţului Timiş s-a constatat legalitatea H.C.L. nr. 272/2009 şi implicit a preţului energiei termice de 187 lei/Gcal stabilit, rezultă că aceasta produce efecte de la momentul adoptării sale, incluzând aici şi perioada în care a fost suspendată. (…) Drept urmare, pentru perioada 01.09.2009 – 13.08.2010, facturile emise de S.C. COLTERM S.A. Timişoara pentru energia termică furnizată populaţiei au fost calculate la un preţ mai mic decât preţul de 187 lei/Gcal stabilit în mod legal. (…) Pentru a reduce impactul social, am decis ca diferenţa de preţ dintre preţul real de 187 lei/Gcal al energiei termice furnizate pentru perioada 01.09.2009 – 13.08.2010 şi preţul efectiv plătit de 162,62 lei/Gcal, să fie achitată de către beneficiarii energiei termice furnizate în 10 tranşe lunare egale, în baza facturii emise în luna aprilie a anului 2011 pentru întreaga obligaţie de plată. (…) Chiar dacă nu mai sunteţi abonatul nostru, dacă în perioada 01.09.2009-13.08.2010 aţi consumat energie termică, aceasta trebuie achitată”, se arată în răspunsul reprezentanţilor Colterm.
O altă situaţie bizară semnalată de acelaşi cititor se referă la acei timişoreni care şi-au vândut între timp apartamentele racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.
“Un prieten de-al meu şi-a vandut apartamentul în februarie. Cine plăteşte aceşti bani? Noul cumpărător care nu a beneficiat de această căldura sau vechiul proprietar? Pe ce bază legală”, se întreabă cititorul www.tion.ro
Directorul Colterm, Aurel Matei, susţine că în această situaţie, nici noul proprietar şi nici vechiul nu vor plăti facturile retroactive. El susţine că societatea de termoficare îşi va asuma pierderile în aceste situaţii şi în altele, cum ar fi decesul proprietarului sau dacă proprietarul a plecat în străinătate, dar că aceste cazuri sunt izolate.
“Probabil nu o să plătească aceste facturi. Administratorii blocurilor din Timişoara trebuie să întocmească un borderou cu locatarii acestor imobile şi situaţia lor. Trebuie să ne asumăm şi nişte pierderi în situaţii de genul ăsta şi alte situaţii: că au decedat, că au mai plecat din ţară, etc. Sunt situaţii pe care le vom trata individual şi vom lua o decizie corectă. Aici administratorii au un mare rol. Pentru că ei trebuie să ştie situaţia din bloc, noi nu avem de unde să ştim”, a explicat directorul Colterm.
Citiți principiile noastre de moderare aici!