Potrivit reprezentanților Prefecturii Timiș, alegerile locale din acest an vor costa aproape 7 milioane de lei, mai exact 6.926.150 de lei. Din acești bani, cei mai mulți – 5,8 milioane de lei – merg pe cheltuielile de personal (președinți și membrii ai secțiilor de votare, personal auxiliar), în timp ce mai bine de un milion de lei au fost folosiți pentru tipărirea buletinelor de vot.
În Timiș, numărul exact al alegătorilor este de 618.671, la care se adaugă 2.089 de cetățeni ai Uniunii Europene cu domiciliul în localități din Timiș și care au drept de vot la alegerile locale din acest an.
În județ s-au înființat 596 de secții de votare, din care 207 în Timișoara. De asemenea, s-au tipărit 2.046.820 de buletine de vot, din care 682.000 de buletine de vot pentru primari și tot atâtea pentru consiliile locale. Pentru alegerea consilierilor județeni au fost tipărite 682.820 de buletine de vot.
Față de anul 2012 a crescut numărul de consilieri în cazul a 13 localități – Banloc, Becicherecu Mic, Bucovăț, Cenei, Darova, Dudeștii Noi, Giroc, Periam, Pișchia, Șag, Șandra, Satchinez, Uivar. Asta pentru că în localitățile respective a crescut numărul de locuitori.
Față de alegerile anterioare a apărut și o noutate majoră: se va folosi un sistem informatic. Astfel, CNP-urile celor care se prezintă la urne vor fi introduse pe un calculator, iar astfel se va putea preveni votul multiplu. Pentru a se asigura că acest sistem va fi funcțional pe tot parcursul zilei de duminică, au fost angajați informaticieni care vor fi prezenți în cele 99 de birouri de circumscripție din județul Timiș.
O altă noutate importantă vine pentru cei care solicită urna mobilă. Astfel, solicitările pot fi depuse și în ziua votului, la secțiile de votare la care sunt arondate persoanele respective, evident în baza unor documente justificative. Președintele secției va fi cel care va decide când se va pleca cu urna mobilă.
Pe de altă parte, reprezentanții Prefecturii Timiș le cer celor care vor să voteze duminică să se asigure că actul lor de identitate este valabil.
La finalul zilei de duminică, spre deosebire de alți ani, procesele verbale și sacii cu buletine de vot vor fi duse la birourile electorale de circumscripție și abia de acolo la Biroul Electoral Județean Timiș, aflat în Palatul Administrativ din Timișoara, care va centraliza toate datele. Se speră astfel să se evite aglomerațiile din anii anteriori. Rezultatele oficiale ar trebui să înceapă să fie comunicate în cursul nopții de duminică spre luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!