„La nivel naţional, judeţul Timiş se află pe poziţia a treia, după Iaşi şi Galaţi, din punct de vedere al numărului de debranşări de la sistemul centralizat de încălzire din ultimii 3 ani. Astfel, peste 17.700 de familii au ales un sistem propriu de încălzire, dintre aceştia peste 16.600 provenind din municipiul Timişoara”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager în cadrul respectivei companii.
Potrivit analizei, CET-urile din judeţul Timiş au pierdut un număr ridicat de abonaţi din cauza problemelor de furnizare a agentului termic, dar şi din cauza dorinţei tot mai mare a locuitorilor de a fi independenţi şi de a avea un confort sporit.
„În acest moment, în judeţul Timiş, mai sunt active doar două CET-uri – Colterm, ce deserveşte oraşul Timişoara (69.053 abonaţi la 31 dec. 2013), şi CL Lovrin (54 de abonaţi la 31 dec. 2013), pentru localitatea cu acelaşi nume, singurul punct termic din Sânnicolau Mare fiind desfiinţat la finele anului 2013, conform datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare al Serviciilor în domeniul Căldurii”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.
Acesta a subliniat că, raportat la situaţia din ultimii 11 ani, judeţul Timiş a pierdut 35% dintre abonaţii la sistemul centralizat de încălzire. Astfel, potrivit recensământului din 2002, în judeţul Timiş existau 106.324 de apartamente branşate la CET-uri, pentru ca la finele anului 2013 să existe doar 69.107 de apartamente branşate, majoritatea în Timişoara.
„Analizând doar situaţia din municipiul Timişoara, în ultimii 11 ani Colterm a pierdut puţin peste 28.000 de abonaţi. Dintre aceştia, peste 16.600 au luat decizia de debranşare în ultimii 3 ani”, a mai spus Drăguleanu.
Numărul debranşărilor în judeţul Timiş, şi în special în oraşul Timişoara, va continua să crească, tot mai multe persoane dorindu-şi independenţă termică şi un confort sporit pe toată perioada anului.
„Dincolo de aspectele enumerate mai sus, timişorenii înţeleg că prin optarea pentru o instalaţie individuală pot avea mult mai uşor control asupra costurilor, mai ales în lunile de iarnă”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.
Varianta cel mai des aleasă pentru încălzire este cea a centralei pe gaz.
„În cazul instalării unei centrale termice de apartament pe gaz, investiţia medie în instalaţia completă este cuprinsă între 4.500 – 7.000 lei, cost ce diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj), dar şi de tipul centralei (convenţională/în condensare)”, a mai declarat Drăguleanu.
UPDATE: Colterm contraatacă şi oferă contorizarea individuală
Cei de la Colterm contraatacă şi spun că există alternative asemănătoare şi în domeniul încălzirii centralizate. Se numeşte contorizarea individuală pe orizontală. Un sistem diferit de cel actual, unde fiecare locatar depinde de dorinţa sau nu a vecinilor de a da drumul la căldură, de modul în care acesta plăteşte sau nu şi dacă factura este achitată.
„Alternativa pe care Colterm S.A. o oferă timișorenilor este serviciul de contorizare individuală cu distribuție pe orizontală, care deja a fost lansat anul trecut. Ca și în cazul centralelor individuale de apartament, contorizarea individuală cu distribuție pe orizontală asigură independența totală faţă de vecinii din imobil, coloanele de încălzire nu mai trec dintr-un apartament în altul ca și în cazul distribuției agentului termic pe verticală. De asemenea, fiecare apartament care va opta pentru acest serviciu va primi un contor propriu, oferit gratuit, în folosinţă, și care va fi montat la intrarea în apartament. În felul acesta se va factura exact cât s-a consumat. Bineînțeles, fiecare proprietar își poate regla temperatura ambientală după confortul şi bugetul propriu. Pe lângă aceste avantaje, serviciul Colterm oferă ceva în plus: comparativ cu montarea unei centrale proprii pe gaz noi oferim siguranţă în exploatare, pericolul unei eventuale explozii este total exclus! Și, la fel de important, poluarea mediului este semnificativ redusă”, declară Cristian Mircea, directorul general al Colterm S.A.
Desigur, acest nou sistem presupune şi o investiţie iniţială din partea beneficiarului. În cadrul unui bloc pilot unde Colterm a instalat noul sistem individual, la un număr de 19 apartamente, costul lucrării, inclusiv contoarele individuale primite în custodie au necestiat cheltuieli de aproximativ 1.000 de lei de apartament. Costurile diferă pe fiecare bloc în funcţie de mai mulţi factori: materialele utilizate, dimensiunea blocului sau numărul de apartamente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!