Traian Băsescu a declarat, la Timișoara, că vrea să își petreacă ultima zi ca președinte la Sânnicolau Mare, acolo unde, în 2009, și-a anunțat intenția de a candida pentru cel de-al doilea mandat.
„Constat că, dacă vreau să mă simt bine, trebuie să vin în Banat. M-am întâlnit cu primarul din Sânnicolau Mare şi am decis că aici îmi voi încheia cel de-al doilea mandat (…) Ultima zi de mandat, cu o anume simbolistică, pentru că niciodată, sunt convins, nimeni nu crede că, la ora la care am ajuns la Sânnicolau Mare, nu eram hotărât să candidez. A fost un impuls, mi-a venit să spun că voi candida, şi asta a fost… Pentru asta, Sânnicolau Mare rămâne un reper în cel de-al doilea mandat al meu. Consider că acolo a început. De acolo mi-am lansat candidatura în cel de-al doilea mandat şi acolo îmi voi încheia mandatul”, a spus Traian Băsescu, la întrunirea de la Casa Adam Muller Guttenbrunn din Timişoara.
Șeful statului a fost însoțit de Emil Boc, Elena Udrea și Daniel Funeriu la Timișoara. N-au lipsit criticile la adresa Guvernului Ponta și a PSD.
„Ponta guvernează de 2 ani de zile şi a ratat tot ce se putea rata în modernizarea statului. A ratat reforma Constituţiei, a ratat reforma descentralizării, a ratat reforma regionalizării, a ratat intrarea în Schengen, a ratat aderarea la moneda euro, toate aceste lucruri au fost ratate de către acest Guvern (…) Dar trăieşte tot de pe urma reformelor pe care nu le-a votat, le-a criticat, şi pe care astăzi se bazează (…) Din nefericire, românii vor plăti oalele sparte ale Guvernului Ponta peste un an sau doi, când această ineficienţă se va vedea, pentru că ei acum culeg şi de pe urma fondurilor europene, şi de pe urma investiţiilor, rodul muncii guvernelor anterioare”, a declarat, la AMG, fostul premier Emil Boc.
Un alt subiect abordat a fost cel al politizării instituţiilor statului.
„Niciodată n-aş fi crezut că, în România, Serviciul Român de Informaţii va ajunge să beneficieze de o încredere mai mare decât Primăria, mai mare decât Preşedinţia, mai mare decât Parlamentul. Iată că am ajuns aici pentru că am fost profesionişti. Că DNA-ul va fi în situaţia asta, că Înalta Curte de Casaţie va fi în situaţia asta. Acesta este argumentul meu către partide, inclusiv către partidul condus de Emil (n.r. – Emil Boc) la vremea guvernării, că politizarea este cea care deformează instituţii. Acolo unde politicul n-a putut să ajungă, n-a mai putut să se implice, instituţiile şi-au luat un drum bun. Acolo unde politicul a rămas stăpân pe numiri, generate şi de influenţa locală, şi nu s-a dat prioritate specialiştilor, instituţiile nu ne dau satisfacţie. Am ajuns ca SRI-ul să se ocupe de evaziune fiscală (…) Am ajuns ca instituţiile statului să fie considerate o moşie a partidelor numai pentru că ele au câştigat alegerile. Şi-au asumat convingerea că ele sunt stăpânele instituţiilor, aici este greşeala care trebuie corectată în perioada imediat următoare”, a declarat Băsescu.
Nu la fel de detaşat a abordat subiectul Boc, el recunoscând că instituţiile statului au fost… şi moşia PDL în trecut, pe când se afla la conducerea partidului.
„Ţinem steagul sus pentru continuarea modernizării statului român şi aici, într-adevăr, n-am reuşit partea de depolitizare, care între-adevăr este astăzi ca o cangrenă în societatea românească. O spun ca un fost lider politic de partid şi care îmi asum că n-am reuşit pentru că încă mentalitatea politică a partidelor din România n-a fost pregătită să facă ruptura dintre politic şi profesionişti. Partidele nu-şi dau seama că ele câştigă mult mai mult dacă pun profesionişti în loc de politruci în funcţii cheie din administraţie. Trebuie păsatrat palierul politic – ministru, secretar de stat, iar de acolo trebuie să laşi loc profesioniştilor. N-am reuşit nici eu cu partidul pe care l-am condus, dar este momentul poate ca această nouă provocare să fie realizată de un viitor partid”, a adăugat Emil Boc.
Băsescu a avut programată și o întâlnire cu primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!