3 August a devenit Ziua Timişoarei printr-o hotărâre de consiliu local adoptată în anul 1999. Data marchează momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.
Timişorenii se vor bucura de trei zile de concerte, competiţii sportive şi alte manifestări organizate de primărie cu ocazia zilei oraşului.
Programul a început vineri, în 1 august, de la ora 9.00, cu un ceremonial militar în Parcul Central, acolo unde au fost dezvelite şi două noi busturi pe Aleea Personalităţilor – cel al profesorului şi scriitorului Gheorghe I. Tohăneanu şi cel al dirijorului şi compozitorului Nicolae Boboc.
Cele două lucrări care completează Aleea Personalităţilor Timişoarei au fost realizate de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu.
La fel şi bustul arhitectului peisagist Árpád Mühle, fiul celebrului florar Wilhelm Muhle, dezvelit, tot vineri, pe acorduri de fanfară, în Parcul Rozelor.
De la ora 13.00, Consiliul Local Timişoara se va întruni, ca în fiecare an cu ocazia zilei oraşului, într-o şedinţă festivă. Artistul Paul Neagu, singurul sculptor român, după Constantin Brâncuşi, care a reuşit performanţa ca lucrările sale să fie expuse şi achiziţionate de către Tate Gallery din Londra, care a lăsat moştenire Timişoarei sculptura monumentală „Crucificare” din Piaţa Victoriei, va primi, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei.
De aceeaşi distincţie din partea municipalităţii se vor bucura şi Paul Eugen Banciu (prozator, eseist, scenarist, critic de artă) şi Eugen Dorcescu (poet, prozator, eseist, traducător).
Vineri seara, de la ora 20.00, melomanii sunt invitaţi în Piaţa Victoriei, la Festivalul Blues pentru Timişoara. Vor cânta Ora H, Bega Blues Band şi Blue Family.
Programul zilei de sâmbătă va începe cu o competiţie sportivă devenită deja tradiţională: „Cupa oraşelor înfrăţite”. Turneul de mini-fotbal va avea loc, cu începere de la ora 9.00, la baza sportivă a Colterm. Vor participa echipe reprezentând municipiul Timişoara şi echipe invitate din oraşele înfrăţite cu urbea de pe Bega.
Tot sâmbătă, la ora 12.00, la Pădurea Verde, în vecinătatea Muzeului Satului, va fi sfinţit Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat, după finalizarea lucrărilor la acest obiectiv, un eveniment organizat împreună cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – Filiala Timiş.
Seara, de la ora 20.00, în centrul oraşului vor concerta Maxim, Lora, Elena Gheorghe şi Connect-R.
De la ora 19.00 va fi concert şi în Parcul Rozelor: Musikverein Ruthersheim şi Timișoara Big Band.
Timişorenii dornici să facă mişcare sunt aşteptaţi la o alergare pe timp de noapte. De la ora 22.00, va fi organizat un cros nocturn. Participanţii vor alerga pe un traseu de circa 3 kilometri prin zona centrală a oraşului. Startul se va da la ora 22.00, de pe bulevardul C.D. Loga, din faţa sediului primăriei, şi poate veni oricine are peste 18 ani. Crosul este organizat în parteneriat cu Atletic Club Maraton.
Duminică, 3 august, chiar de Ziua Timişoarei, pe scena din Piaţa Victoriei vor urca, de la ora 21.00, Alice Francis şi Oceana.
Născută în Timişoara şi stabilită apoi în Germania, Alice Francis a readus în prim plan muzica anilor ’20, devenind cunoscută după lansarea primului său album, „St. James Ballroom”, în 2012. Cântăreaţa, supranumită şi „regina electroswingului”, a mai concertat pentru timişoreni și la finele anului trecut, în 1 Decembrie, de Ziua Naţională.
Programul de Ziua Timişoarei se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.
Articole pe aceeași temă:
Alice Francis, Oceana si Connect-R vor canta de Ziua Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!