După mai mult de 2.000 de kilometri şi 16 de spectacole, artiştii Teatrului itinerant s-au întors acasă. Acest proiect de vară, iniţiat de Aszalos Géza, actor al Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, și-a propus propagarea culturii teatrale şi a culturii şi limbii maghiare în zonele rurale a Banatului. Cu ajutorul Departamentului Relaţiilor Interetnice din România s-a organizat un inedit workshop artistic, având ca ţel realizarea unui spectacol, urmat de un turneu, prin care, timp de mai mult de o lună, trupa Teatrului itinerant a jucat în fiecare seară într-o altă locaţie.
Cei 12 membri ai trupei provenind din diferite părţi ale ţării (Timişoara, Târgu Mureş, Cluj Napoca şi Miercurea Ciuc) au pornit la drum în data de 7 iulie, când s-au stabilit într-un mic sat de lângă Timişoara. Aici au trăit timp de trei săptămâni, în sensul concret a cuvântului. Au locuit, au muncit, au gătit împreună, și, mai ales, a susținut repetiţii în fiecare zi. Textul antic roman ”Casina” propus de Mátyás Zsolt Imre, regizorul spectacolului, a fost ales să fie o comedie uşor de înţeles şi în forma unui spectacol teatral uşor de transportat de la o localitate la alta.
Prin ce diferă acest proiect de alte proiecte teatrale? Povestește Orbán Enikő , coordonatoarea proiectului: „Cele 12 de persoane care au fost alese să participe la acest experiment teatral au trăit, au lucrat, au transpirat şi s-au bucurat împreună timp de aproape o lună la capătul lumii moderne, fără semnal de internet, de telefon şi de multă ori chiar şi fără curent electric. Au devenit o comunitate artistică adevărată, unde fiecare are rolul său special şi unic (în afară de cele jucate în piesă), fie la spălatul vaselor și altele asemenea, ori la construirea decorurilor. Ajutată de multă ori de oamenii satului Bodo, în data de 28 iulie trupa a reuşit să ajungă şi la momentul premierei, care din păcate a fost sabotată de ploaie, dar salvată cu ajutorul oaspeţilor şi al invitaților, care i-au ajutat pe artişti să mute decorul din curtea bisericii în sala mare a casei de cultură. După o seară de premieră cu mare succes, a doua zi membrii trupei au pornit din nou pe drum, pentru ca pe parcursul a 16 de zile să ajungă în 16 de localităţi diferite din judeţele Arad şi Timiş. Urmăriți de presă locală, naţională şi internaţională, cei 12 de artişti, dintre care jumătate sunt artiştii Teatrului Maghiar din Timişoara şi iar ceilalți sunt studenţi de la universităţile teatrale ale ţării, au reuşit să aducă bucuria teatrului la mai mult de 1.000 de oameni din Banat. Au trăit ca şi actorii ambulanţi cu multe secole în urmă, au dormit unde au găsit loc, în săli de gimnastică, în şcoli pe bănci sau pe podele goale, în microbuz, în case de cultură sau la parohii catolice. I-au ajutat pe săracii satelor nu numai cu o seară de distracţie cu intrare liberă în aer liber, dar şi cu mâncare, au împărţit tot ce au avut şi ei”.
Membrii Teatrului itinerant în aer liber din anul 2014 au fost actorii Aszalos Géza, Mátyás Zsolt Imre, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, scenograful Albert Alpár, Orbán Enikő – asistent de regie, cu toții de la Teatrul Maghiar din Timișoara, actorii Pálffy L. Péter și Mihály Csongor din Târgu Mureş, studenții din Cluj Napoca László Réka, Lanstyák Ildikó, Fekete Ágnes și eleva Benczi Tekla.
Citiți principiile noastre de moderare aici!