Conform datelor elaborate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primele 11 luni ale anului trecut, în judeţul Timiş s-au cazat 262.118 persoane. Cifra reprezintă numărul cazărilor individuale şi nu se doreşte a fi una absolută în termen de turişti, o persoană putând să se cazeze de mai multe ori pe parcursul unui an.
Totuşi, din totalul cazărilor individuale, mai bine de 80 la sută dintre acestea, mai exact 209.963, au fost în Timişoara. În medie, în municipiul de pe Bega, s-au cazat lunar peste 19.000 de persoane, cea mai bună lună pentru hotelierii din municipiu fiind septembrie, când au fost înregistrate 22.433 de persoane.
Pe de altă parte, cifrele INS arată că românii reprezintă majoritatea celor care se cazează în Timişoara şi judeţul Timiş, străinii reprezentând doar 21 la sută din total. Cei mai mulţi vizitatori au ales să se cazeze în hotelurile din Timişoara şi judeţul Timiş. Pe locul doi în preferinţele turiştilor sunt pensiunile turistice, urmate de hosteluri. De altfel, în ultimii ani se poate observa o evoluţie pozitivă a numărului de locuri de cazare în Timişoara. Astfel, numărul unităţilor de primire din Timişoara aproape s-a dublat, ajungând de la 67, cât erau în 2007, la 107, în 2013. Dacă în municipiul de pe Bega existau 32 de hoteluri în 2007, numărul acestora a ajuns anul trecut la 49. O creştere spectaculoasă a avut-o şi numărul de hosteluri din Timişoara, care a ajuns de la 3 la 7 în ultimii şase ani, conform datelor INS.
Din datele prezentate de INS se remarcă însă şi un alt lucru: turiştii nu stau prea mult în Timişoara. Astfel, durata medie de cazare este de doar 2,3 zile, ceea ce arată că autorităţile locale şi judeţene mai au de lucru pentru a pune la punct infrastructura turistică din zonă.
Reabilitarea Muzeului Banatului, finalizarea şantierului din zona centrală, reabilitarea malurilor canalului Bega şi a clădirilor istorice, sunt doar câteva lucruri pe care Timişoara le poate face pentru a creşte durata de timp petrecută de turişti. De asemenea, deschiderea unor noi puncte de atracţie pentru turişti lângă Timişoara, cum ar fi realizarea unui Aqua Park, nu ar putea dăuna turismului din zonă. Foarte importantă este şi infrastructura rutieră, precum şi legătura directă pe autostradă cu Ungaria. Reabilitarea Gării de Nord, o ruşine pentru un oraş precum Timişoara, ar putea influenţa favorabil numărul de turişti.
De asemenea, participarea la târguri internaţionale de turism poate creşte notorietatea pe care Timişoara o are în rândul turiştilor. La începutul acestui an, Primăria Timişoara a decis să participe la Târgul de Turism de la Viena. Anul trecut, Timişoara a fost prezentă la târgurile de specialitate de la Bucureşti şi Berlin, însă impactul acestor participări asupra numărului de turişti este încă neclar.
Vedeţi mai multe date şi statistici în galeria foto ataşată acestui articol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!