În momentul de față, la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara sunt internați 20 de copii cu rujeolă. Din păcate, un adolescent care suferea de mai multe afecțiuni, printre care și rujeolă, a decedat. El avea 17 ani.
„Un copil de 17 ani a decedat săptămâna trecută. Era un copil cu tetrapareză spastică, cu probleme din naștere, deficient neuropsihic, a făcut bronhopneumonie. Serologia a ieșit pozitivă de rujeolă, am primit confirmarea de la București. Copilul a decedat din cauza bronhopneumoniei, a făcut septicemie”, a spus doctorul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului Victor Babeș Timișoara.
Doctorul Musta are sub tratament un alt copil cu tetrapareză spastică, care a făcut, de asemenea, o pneumonie și a cărui stare evoluează spre bine.
Epidemia de rujeolă este una de care medicii nu s-au mai lovit de ani buni. Doctorii spun că s-a adunat un număr mare de copii care nu au fost imunizați.
Conform www.edumedical.ro, virusul rujeolei se răspândește ușor, prin strănut și tuse, ceea ce îi dă o capacitate mare de infecțiozitate, adică de a produce boala. Se consideră că 90% dintre persoanele ne-imune se îmbolnăvesc când vin în contact cu un bolnav. Virusul rujeolei se răspândește și prin obiecte contaminate cu saliva celui bolnav.
Orice spațiu închis și aglomerat (mijloace de transport – avioane, trenuri, metrouri, etc, mall-uri, supermarketuri, restaurante, școli și grădinițe, locuri de joacă) favorizează contaminarea tuturor persoanelor care nu au fost imunizate. În aceste spații, copiii se pot îmbolnăvi mai ușor nu numai de rujeolă, dar și de multe alte boli cu răspândire aerogenă.
Rujeola este o boală infecțioasă ce evoluează cu febră înaltă chiar și 40°C, indispoziție, cefalee (dureri de cap), fotofobie (nu suportă lumina), tuse, dureri în gât, răgușeală, vărsături. Aspectul unui copil cu rujeolă poate fi asemănat cu ”fața de copil care plânge” – îi curge nasul, are ochii roșii, pleoape umflate, lăcrimează. Semnul caracteristic care apare înainte de debutul erupției tegumentare este semnul Koplik – depozite albe, asemănătoare grăunțelor de griș, înconjurate de zone mici roșii, pe partea internă a obrajilor, în dreptul celui de-al doilea molar.
După o incubație de 2-3 săptămâni apare erupția caracteristică măruntă, prima dată pe față și pe trunchi, apoi se întinde până la extremități. O persoană este contagioasă înainte să se știe bolnavă, adică răspândește virușii cu patru zile înainte de a apare erupția, rămâne contagioasă pe tot parcursul erupției și încă 4 zile după dispariția ei.
Nu există un tratament specific, ci doar tratarea simptomatică (a febrei, deshidratării, conjuctivitei, fotosensibilității asociate bolii).
Înainte de a lua orice măsură la domiciliu, este foarte important să vă adresați medicului. Doar el vă poate prescrie dozele și ritmul de administrare pentru diferitele preparate de care va fi nevoie. În plus, medicul este obligat să înregistreze toate cazurile de boală, doar astfel putând fi evitate epidemiile.
Tratamentul la domiciliu presupune:
- Evitarea contactului cu alte persoane care nu au făcut boala sau nu sunt imunizate prin vaccinare și, implicit, evitarea contactului cu alți agenți patogeni.
- Hidratare adecvată – minim 1-1,5L lichide/zi – cu apă, ceai, supe, sucuri naturale.
- Repaus cu evitarea efortului fizic.
- Măsurarea temperaturii și administrarea de antitermice (medicație împotriva febrei). NU se folosește aspirina – în mod special la copii poate cauza sindromul Reye, care poate fi letal.
- Suplimentarea cu vitamina A – conform indicațiilor medicului.
- Ochii trebuie menajați (evitați privitul la televizor și alte ecrane, asigurați o intensitate scăzută a luminii).
- Igienă corespunzătoare – dușurile și băile nu au contraindicații.
Adresați-vă neapărat medicului dacă rujeola este însoțită de:
- Febră persistentă mai mult de 3-4 zile de la debutul erupției cutanate. Medicul trebuie să urmărească eventuale complicații (infecții, pneumonie)
- Diaree persistentă
- Dureri de cap puternice și la nivelul articulațiilor gâtului
- Stări de confuzie și oboseală accentuată
- Reapariție a simptomatologiei, în ciuda impresiei de vindecare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!