Cristi Țecu are 43 de ani și este din Timișoara. Este unul dintre alpiniștii cu experiență cu care se poate lăuda orașul de pe Bega și are la activ mai multe vârfuri cu înălțimi amețitoare. Se antrenează deja de câteva luni să urce pe unul dintre cele mai periculoase vârfuri din lume: Annapurna din masivul Himalaya. Va face asta în primul rând pentru că iubește muntele, dar și pentru a promova prin gestul său mesajul asociației Ceva de Spus. „Suntem prima expediție românească ce încearcă să atingă acest vârf, iar mesajul este de susținere și de încurajare a unui grup de persoane cu dizabilități reunite într-o asociație de autoreprezentare. Asta înseamnă că persoanele cu dizabilități nu apelează la milă, ci știu să bată singure cu pumnul în masă ca să își ceară drepturile. Prin demersul nostru încercăm să îi încurajăm și să facem cunoscute lumii problemele lor”, spune Cristi Țecu.
La 60 de kilometri depărtare de Cristi, la Arad, Zsolt Torok, unul dintre alpiniștii arădeni cu experiență, face și el ultimele pregătiri pentru expediție. „Vom pleca cu avionul de la București, către capitala Nepalului, Kathmandu, acolo vom sta vreo patru zile pentru provizii, pentru formalități. După care vom zbura către Pokhara și de acolo vom zbura cu elicopterul până în tabăra de bază de unde ne organizăm și începe ascensiunea. Ascensiunea înseamnă în prima parte că trebuie să ne aclimatizăm. Vom urca pe munte și vom coborî. Vom atinge taberele unu, doi, trei și poate chiar și patru. În momentul în care am pus corzile fixe pe munte, când avem toate corturile montate, avem gaz și mâncare în taberele superioare și avem fereastra de vreme bună, putem porni asaltul final al vârfului. Trebuie să urcăm în etape pentru că corpul uman nu rezistă la astfel de altitudini din cauza lipsei de oxigen și a presiunii. Este foarte important să dormi la mare altitudine și să ai câteva zile în care corpul poate să se adapteze. Practic, corpul este alertat să formeze globule roșii cât mai multe pentru transportul oxigenului. Doar așa se poate urca la mare altitudine, altfel nu există vreo posibilitate”, povestește Zsolt Torok.
Bugetul este limitat, iar antrenamentele se desfășoară în scara blocului!
Nu oricine poate ajunge în Himalaya. Și asta în primul rând din cauza costurilor ridicate pe care le presupune o astfel de expediție. În cazul în care însă alpiniștii reușesc să strângă banii necesari, iau cu ei pe munte numai strictul necesar. „Aspectul financiar este un pic nedrept pentru că foarte mulți alpiniști români ar ajunge în Himalaya dacă aspectul financiar nu ar conta. O astfel de expediție costă peste 10.000 de euro de persoană. Asta în condițiile în care nu folosim nici șerpași și nici oxigen suplimentar. Din suma aceasta sunt excluse foarte multe chestii de care trebuie să ținem cont”, spune alpinistul timișorean.
Pregătirea fizică este unul dintre punctele cele mai importante ale unei expediții, dincolo de partea financiară. Ideal ar fi ca antrenamentele să se desfășoare la munte însă deplasarea costă foarte mult pentru ca pregătirea să aibă efect maxim. Tocmai din această cauză, temerarii au găsit soluții de avarie pentru a fi apți din punct de vedere fizic. „Sunt două aspecte principale. O dată pregătirea fizică și pentru asta, eu de exemplu, mă antrenez în scara blocului în care locuiesc. Urc în alergare. De asemenea, pe munte de câte ori se poate. Celălalt aspect este organizarea, să știi că nu ai uitat nimic. Să știi că din ce lipsește să cumperi exact ce trebuie”, povestește Cristi Țecu.
Annapurna, unul dintre cei mai periculoși munți din lume
Vârful Annapurna este în topul celor mai periculoase vârfuri din lume. Până acum puțini au reușit să îl escaladeze, iar rata deceselor este extrem de mare. „Pe Annapurna sunt cele mai multe avalanșe, practic care încurcă alpiniștii în ascensiune. Până acum în vârf au ajuns aproximativ sub 200 de alpiniști, cam 160-170 de oameni. Din păcate rata accidentelor mortale este de 38 la sută deci este foarte ridicată”, povestește Zsolt Torok.
„Întotdeauna următorul munte pe care îl urci este cel mai greu. Asta este ca la fotbal. Avem toți experiență pe munți foarte înalți, dar sunt și dificultăți de vreme, de aclimatizare care înseamnă un timp de obișnuire a organismului cu lipsa de oxigen. Momentan suntem mai focusați pe organizare. În momentul în care suntem în bază vom vedea cât de greu va fi și după ce ne întoarcem vă vom spune cât de greu a fost…”, îl completează colegul său, Cristian Țecu.
Alături de cei doi, din expediție vor mai face parte și un bucureștean și un brașovean. Cu toții s-au antrenat din greu și au reușit să strângă peste 10.000 de euro de persoană pentru a putea acoperi cheltuielile de călătorie și ascensiune. Cei patru vor pleca din București în 28 martie și, abia după o săptămână, vor ajunge la baza muntelui de acolo de unde vor încerca să cucerească Annapurna.
Citiți principiile noastre de moderare aici!