uRADMonitor este un sistem de monitorizare a radiaţiilor accesibil on-line. Dispozitivul a fost finalizat în 20 octombrie 2012 şi de atunci funcţionează neîntrerupt, putând detecta şi cele mai mici modificări ale nivelului radiaţiei de fond, spune cel care l-a realizat.
„Locuiesc în Timişoara şi de curând am terminat o staţie de monitorizare a nivelului de radiaţii. Cu excepţia institutelor de fizică atomică din ţară, care oricum nu dau publice graficele, staţia mea e probabil singura alternativă de acest gen. Poate pare SF, sau că bat câmpii, dar realizarea vine după un studiu de aproape un an în teoria contoarelor Geiger, la care se adaugă timp multişor pe partea de electronică şi pregătire în informatică”, povesteşte Radu Motişan, care ne-a scris pe adresa redacţiei pentru a ne prezenta proiectul său. Radu Motişan are 29 de ani, a absolvit Informatica la Universitatea de Vest din Timişoara în 2005, a urmat un master în informatică, iar în prezent lucrează ca şi programator pentru dispozitive embedded/ platforme mobile.
Ca să le explice oamenilor de rând care nu au cunoştinţe de fizică atomică ce face mai exact acest aparat, tânărul a făcut şi un film de prezentare pe care îl puteţi urmări pe www.tion.ro.
Pe lângă nivelul de radiaţii, aparatul monitorizează şi temperatura, umiditatea şi luminozitatea. „Urmează să adaug un senzor de presiune şi voi putea să fac şi predicţii meteo (de genul şanselor de ploaie pe o zi)”, mai explică Motişan.
Oricine poate accesa graficele în timp real pe http://uradmonitor.pocketmagic.net.
Dincolo de faptul că este interesat de cercetarea în domeniu, de ştiinţă, cel care a realizat acest dispozitiv vrea să atragă atenţia şi asupra efectului negativ pe care îl au radiaţiile asupra sănătăţii oamenilor. „Radiaţiile ionizante, fie ele naturale sau nu, produc distrugeri la nivelul ADN-ului celulelor noastre, care în anumite condiţii pot duce la cancer. Populaţia de rând nu are acces la dispozitive de măsurare a radiaţiei. Iar dacă ar avea, nu ar şti cum să interpreteze datele. De aceea am realizat grafice, pentru a se putea urmări evoluţia (…) Singura mea motivaţie e interesul pentru ştiinţă şi posibilitatea de a oferi o unealtă utilă timişorenilor interesaţi”, spune Radu Motişan. Acesta precizează că datele prezentate sunt pur informative și fiind vorba de un proiect în regim de amator nu poate fi garantată acuratețea lor, chiar dacă acest sistem este rezultatul unei munci serioase, realizată din pasiune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!