De ani buni Timişoara a devenit cunoscută atât în România, cât şi în străinătate, prin nunţile, botezurile şi înmormântările diverselor clanuri de romi înstăriţi. În fiecare vară aceştia se întorc în Timişoara, iar bâlciul începe în scurt timp. De fiecare dată, Poliţia – atât locală, cât şi naţională – supraveghează evenimentele de la distanţă şi împarte amenzi pentru diverse abateri. Problema este că, în total, acestea nu depăşesc de multe ori o dedicaţie dată lăutarilor de renume ce cântă la aceste paranghelii.
Indignarea publică a atins cote maxime în această vară, când tion.ro a prezentat în premieră cazul romilor care chefuiau cu lada de bere pe treptele Catedralei, pentru ca mai apoi să îi încuie pe preoţi în interiorul lăcaşului de cult. Ce au făcut poliţiştii locali atunci? I-au identificat pe autori cu ajutorul imaginilor publicate de noi şi le-au dat o amendă modică.
Mai mult, parangheliile romilor au ajuns să aibă renume internaţional. Ziarul Daily Mail, în ediţia electronică, a relatat despre ostentativele chefuri din Timişoara, prezentând imagini de la nunta lui Gradu Cârpaci, zis ministru’ de Finanţe, ce a avut loc la doi paşi de sediul Primăriei Timişoara.
Iată că nu numai timişorenii s-au săturat de aceste paranghelii, ci şi consilierii locali. Mai exact, consilierul PSD Radu Ţoancă a depus un proiect de hotărâre care ar trebui să pună punct definitiv parangheliilor din Timişoara. Ce spune acest proiect de hotărâre?
„Art. 1 Se interzice organizarea de evenimente pe raza Municipiului Timişoara (nunţi, înmormântări, zile de naştere, zile onomastice, petreceri, etc.), care se desfăşoară pe domeniul public şi afectează traficul, circulaţia, ordinea şi liniştea publică.
Art. 2 Sunt exceptate de la prevederile art. 1 evenimentele care obţin în prealabil avizele Comisiilor de Ordine Publică şi de Circulaţie.
Art. 3 Se mandatează Poliţia Locală a Municipiului Timişoara ca, în colaborare cu alte instituţii ale statului, să pună în aplicare prezenta hotărâre, inclusiv prin stoparea şi interzicerea unor astfel de manifestări care aduc atingere ordinii şi liniştii publice, precum şi prestigiului Timişoarei”
Astfel, dacă proiectul de hotărâre va fi adoptat, Poliţia Locală Timişoara va putea interveni chiar şi în forţă pentru stoparea ostentativelor petreceri de pe străzile din municipiu. Dacă nu pot singuri, atunci pot cere sprijinul Poliţiei Naţionale şi Jandarmeriei.
„Noi tot timpul am acuzat Poliţia Locală că e foarte timorată în ceea ce priveşte desfăşurarea unor astfel de paranghelii în Timişoara, care aduc un mare deserviciu oraşului. Dar Poliţia Locală nu avea la-ndemână niciun fel de instrumente legale, în afară de a da amenzi modice de 1000 de lei, pentru a stopa astfel de evenimente. Pe de altă parte, am asistat personal la două incidente care m-au făcut să promvez acest proiect de hotărâre. În urmă cu vreo lună, am fost la un eveniment sportiv la Tivoli şi am aşteptat 14 minute pe ceas după o înmormântare a unui lider rom. Dar ce m-a deranjat nu era faptul că erau câteva sute de oameni la înmormântare, cât faptul că erau zeci şi zeci de cântăreţi. Efectiv au dat peste cap tot traficul. Pe de altă parte, am văzut presa europeană, în special cea britanică ce scrie pe tema asta. Şi am văzut un lider rom care spunea că noi timişorenii suntem foarte mândri de faptul că ei îşi organizează vara nunţile şi botezurile în Timişoara, că asta-i tradiţie românească şi că, de fapt, şi noi am fi achiesat la ea, dar noi nu avem bani ca să facem astfel de paranghelii! Or lucrul acesta m-a deranjat cumplit”, a declarat Radu Ţoancă pentru tion.ro
În opinia lui, şi a multor timişoreni, de altfel, aceste manifestări ţin de un primitivism care nu caracterizează oraşul.
„Nu e normal ca Timişoara, cel mai european oraş al României să fie caracterizat prin astfel de manifestări ce ţin de un fel de primitivism şi ev mediu. Chestiile astea nu au nicio legătură cu spiritul Timişoarei. (…) Sunt sigur că acest proiect vine în asentimentul multor timişoreni, pentru că nu vrem să fim etichetaţi ca oraş în funcţie de nunţile şi botezurile ţigăneşti”, a mai spus Ţoancă.
Proiectul de hotărâre urmează să fie discutat în comisiile de specialitate ale Consiliului Local Timişoara, săptămâna viitoare, şi, dacă va primi vot favorabil, va fi introdus pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe de plen. În ceea ce priveşte legalitatea acestei hotărâri, având în vedere că o lege locală nu poate intra în contradicţie cu una naţională, Ţoancă este convins că se respectă litera şi spiritul legii.
Cum sezonul parangheliilor a cam trecut, cel mai probabil proiectul îşi va produce efectele abia de anul viitor. Rămâne de văzut dacă Poliţia Locală va fi mai vigilentă o dată ce va avea la-ndemână acest instrument şi va interveni chiar şi în forţă pentru a stopa parangheliile romilor înstăriţi.
Alte articole pe aceeași temă:
Paranghelie cu lada de bere pe treptele Catedralei Mitropolitane din centrul Timisoarei
Nunta nepotului lui Carpaci, ministrul de Finante de la Timisoara, a ajuns pe Daily Mail
Citiți principiile noastre de moderare aici!