Propunerea a fost lansată zilele trecute de consilierul local Adrian Orza, în mediul virtual.
„Cred că profesorii de istorie din Timişoara ar putea să ţină unele din lecţiile de istorie – mă refer aici la istoria locală – chiar în locaţiile arheologice aflate în lucru acum datorită şantierelor determinate de proiectele europene. E o şansa interesantă, cred, pentru elevi şi poate cu această ocazie s-ar redeschide manualele de Istoria Timişoarei pe care le-am tipărit cu ani în urmă şi care zac în rafturile unor depozite… Dincolo de câştigul intrinsec, didactic, acest gen de acţiuni care nu costă nimic decât puţină preocupare se pot circumscrie extrem de bine unor evenimente pe care să le legam de “dosarul” de candidatură la titlul de Capitală Culturală Europeană”, crede Orza.
Au existat şi unele voci care au reclamat faptul că ar fi dificil de pus în practică o asemenea idee şi că mediul propus nu ar fi tocmai sigur pentru copii, având în vedere că pe şantiere sunt utilaje şi lucrează şi deţinuţii, dar consilierul consideră că şansa ar trebui să fie valorificată. Bineînţeles, atunci când vremea va fi propice pentru astfel de vizite. Orza a propus acest lucru şi la întâlnirea pe care a convocat-o primarul Nicolae Robu cu liderii partidelor politice, săptămâna trecută, pentru a discuta cu aceştia despre susţinerea candidaturii oraşului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.
„Nu sunt utilaje peste tot, lucrează şi arheologii acolo. Nu trebuie să coboare neapărat copiii printre lucrări, dar să fie duşi la faţa locului. Am propus asta şi la întâlnirea cu liderii de partide, i-am propus doamnei Simona Neumann, de la Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană. A zis că i se pare o idee interesantă, dar ţine evident şi de Inspectoratul Şcolar. Cu puţină pasiune şi puţină deschidere, cred că se poate găsi o oră pentru astfel de activităţi. Sunt lucruri care nu costă… O astfel de oră este mult mai interesantă decât una petrecută în clasă. S-ar crea o emulaţie şi copiii ar învăţa să fie ataşaţi de istoria locului în care trăiesc”, spune consilierul local.
Propunerea sa este agreată şi de viceprimarul Dan Diaconu. „Mi se pare o idee foarte bună cât timp şantierele sunt deschise şi dacă este posibil din punct de vedere al accesului. Putem să o propunem şcolilor şi Inspectoratului Şcolar. Trebuie doar să verificăm dacă din punct de vedere al securităţii este posibil. Vom verifica săptămâna aceasta”, ne-a declarat Diaconu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!